27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialStatutul de capitala culturala "arunca in aer" piata imobiliara din Sibiu

Statutul de capitala culturala „arunca in aer” piata imobiliara din Sibiu

Sibiul devine un oras din ce in ce mai scump pentru cei care isi cauta un apartament, o casa sau doar un teren pentru locuinta. Preturile imobilelor au crescut exponential in ultimii sase ani pe fondul relansarii industriei locale si a aparitiei unor investitori pentru care, de exemplu, 40 euro pe metrul patrat la terenuri si pana la 1.000 euro/mp construit si finisat la nivel ridicat nu reprezinta neaparat sume mari.
Astfel, o garsoniera cat de cat amenajata se vinde la preturi de peste 25.000 de euro, un apartament de trei camere ajunge la circa 50.000 de euro, iar casele de familie, cu gradina de flori, garaj si retea de utilitati "sar” binisor peste 150.000 de euro. Intermediarii versati sustin ca 40 la suta din valoarea acestor sume reprezinta comisionul speculativ impus de agentii imobiliari, tot mai numerosi in oras.

Agentiile imobiliare se calca pe bataturi

Statistic, cel putin 600 de locuinte noi se afla in diverse stadii de constructie in municipiu sau in comunele din imediata apropiere a acestuia. In plus, din 2004, un cartier pentru familiile de tineri se ridica pe fosta pasune "Tiglari”, la iesirea pe calea ferata inspre Ocna Sibiului, pe loturi de teren oferite gratuit de Primarie.
Chiar si asa, cererea ramane ridicata si, pe fondul ofertei scazute, piata este luata cu asalt de agentiile imobiliare mai mici sau mai mari, cu traditie sau cele "de debara”, ce incearca sa intermedieze tranzactiile intre vanzator si cumparator. Exista tot mai multe voci in bransa care sustin ca preturile ridicate se datoreaza in special intentiei agentilor de a-si maximiza profiturile pe fondul afacerilor imobiliare tot mai rar incheiate.
Trebuie, insa, mentionat ca Sibiul a devenit un oras inghesuit in care tinerii au ajuns sa isi construiasca locuinte in curtile si gradinile parintilor lor. Piata imobiliara a ajuns la nivelul cel mai de sus, dar singurii care asteapta scaderi de preturi sunt cumparatorii. Agentii imobiliari, in schimb, asteapta cresteri de preturi si profituri frumoase pentru ca anul 2007 va atrage mai mult interes asupra Sibiului nu doar din perspectiva integrarii in UE, dar si pentru ca orasul va deveni "Capitala culturala europeana”. Acest statut este ultima gaselnita speculata de agentii imobiliari locali, ce spera ca pot convinge mai rapid cumparatorii sa se stabileasca intr-un municipiu declarat deja "european”.

„Vand locuinta, exclus agentie…”

Proprietarii care isi scot locuintele la vanzare cred ca de vina pentru cresterea brusca a preturilor sunt agentii imobiliari "pirati”. Acestia urmaresc anunturile de vanzari din ziarele locale, se "agata” de ele si le prezinta potentialilor clienti drept oferte proprii la preturi mult mai mari si de multe ori nerealiste.
Deseori, proprietarii nu au nici cea mai mica idee ca anuntul lor a fost preluat si de o agentie imobiliara (un tip sau o tipa cu doua-trei celulare), care, in paralel, incearca sa vanda locuinta la un pret cu cel putin 30 sau 40 la suta mai mare. „Tipii acestia nu sunt interesati sa lucreze legal si nici nu se obosesc sa-si declare veniturile. Intra in joc pe ideea ca pot specula ocazia si ca vor obtine bani frumosi daca reusesc sa atraga un client. Dar o locuinta nu o poti vinde ca pe un robot de bucatarie. Uneori apar vicii ascunse pentru care cumparatorul nu mai este dispus sa incheie tranzactia si abia atunci vanzatorul afla ca, de fapt, sumele aflate in discutie sunt cu aproape jumatate mai mult decat solicita el”, a declarat Eugen Burnete, el insusi proprietarul unei agentii imobiliare.
Intermediarul sustine ca a ajuns sa fie refuzat de proprietari atunci cand ii contacteaza pentru a-si intregi portofoliul de oferte, tocmai din cauza altor agenti imobiliari ce s-au dovedit a fi neseriosi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă