11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialStatul roman trebuie sa il despagubeasca pe Nutu Camataru, din cauza duratei...

Statul roman trebuie sa il despagubeasca pe Nutu Camataru, din cauza duratei unui proces

CEDO a decis ca statul roman trebuie sa ii plateasca lui Ion Balint, cunoscut si ca Nutu Camataru, 3.200 de euro cu titlul de daune, pentru ca procesul in care a fost judecat inntre 1996 si 2004 a durat prea mult, fiindu-i incalcat, astfel, dreptul la un proces de durata rezonabila, informeaza Newsin.

Potrivit unei decizii publicate pe site-ul CEDO marti, luata de Sectia a III-a a Curtii pe 5 ianuarie, actiunea a fost depusa de Balint pe data de 26 octombrie 2004. Plangerea a fost comunicata Guvernului roman pe 15 noiembrie 2006, ca urmare a unei decizii a presedintelui Sectiei a III-a.

Potrivit descrierii cazului de pe pagina de Internet a CEDO, Balint a fost arestat pe 29 septembrie 1994, sub acuzatia de jaf si incalcare a proprietatii, fiind eliberat o luna mai tarziu. Pe 12 octombrie 1995, Balint a fost trimis in judecata la Judecatoria Sectorului 2, iar in aprilie 1996, cand una dintre parti a declarat recurs la o decizie intermediara a judecatoriei, dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti. Dupa judecarea recursului, dosarul a fost returnat pe 13 mai 1996 la judecatorie, primind termen pe 29 mai 1996, insa s-a constatat ca din dosar lipsesc documente.

In consecinta, pe 7 martie 1997, aproape un an mai tarziu, judecatoria a trimis cauza inapoi la procurori, pentru refacerea dosarului, insa, in luna iunie 1997, procurorii, in baza articoului 510 al Codului de Procedura Penala, a trimis cauza judecatoriei, care era autoritatea indreptatita sa reconstituite dosarul. Astfel, se arata in decizia publicata pe site-ul CEDO, pe 30 iunie 1997, dosarul a fost repus pe rolul instantei, fiind considerat reconstituit pe 7 decembrie 2001. In februarie 2003, decizia judecatoriei a fost de condamnare a lui Balint la sase ani de inchisoare.

Potrivit CEDO, cele mai multe dintre amanarile date in dosar au fost motivate de lipsa de procedura cu diverse parti din dosar. Pe de alta parte, ca urmare a apelului, Tribunalul Bucuresti a mentinut decizia instantei inferioare, pe 12 mai 2004, decizia devenind definitiva ca urmare a judecarii, pe 29 iulie 2004, a recursului de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia CEDO, publicata pe site-ul institutiei, arata ca plangerea lui Balint este admisibila, avand in vedere ca procesul sau a durat aproape zece ani, fiind incalcat dreptul de a fi judecat intr-o perioada de timp rezonabila. De asemenea, in decizia CEDO, desi cauza la care face referire Ion Balint a fost un dosar complex, cu mai multi inculpati, acuzati de mai multe infractiuni, dar si de un numar mare de parti vatamate. Cu toate acestea, arata Curtea, din analiza dosarului reiese ca cele mai multe amanari ale judecarii cauzei s-au datorat lipselor de procedura si pierderii dosarului. In concluzie, arata Curtea, in acest caz durata procedurilor a fost excesiva, nefiind indeplinita conditia de "durata rezonabila", fiind astfel incalcat Articolul 6 din Conventia Drepturilor Omului.

Potrivit deciziei CEDO, Balint a cerut daune morale de 100.000 de euro, fara a cere si daune materiale, cerere contestata de Guvernul Romaniei. In decizia luata, Curtea arata ca Balint a suferit daune morale, acordandu-i 3.200 de euro despagubiri, pe care statul roman va trebui sa le plateasca intr-un interval de trei luni de la ramanerea definitiva a deciziei.

Nutu Camataru a cerut CEDO o infirmare a deciziei de condamnare, dar nu a obtinut-o.

Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă