15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStatul Islamic pregăteşte atacuri enorme şi spectaculoase, avertizează Scotland Yard

Statul Islamic pregăteşte atacuri enorme şi spectaculoase, avertizează Scotland Yard

Gruparea Statul Islamic (SI) are ambiţia să comită “atacuri enorme şi spectaculoase”, în contextul în care jihadiştii îşi extind ţintele şi vizează modul de viaţă occidental, avertizează comandantul unităţii de luptă împotriva terorismului din cadrul Scotland Yard, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Statul Islamic – care viza iniţial ţinte militare şi din cadrul poliţiei – plănuieşte acum să-şi extindă acţiunile la noi obiective, a declarat luni pentru presă comisarul adjunct Mark Rowley din cadrul Poliţiei Metropolitane. “Avem de-a face cu o grupare teroristă care are ambiţii mari (să comită) atacuri spectaculoase, nu doar de tipul celor pe care le-am dejucat până în prezent”, a avertizat el. Gruparea se schimbă, a subliniat Rowley.

Anterior, ea s-a folosit în mare parte de propagandă pentru a radicaliza oameni care să acţioneze în numele ei, însă în prezent “încearcă să plănuiască atacuri mai mari”, a apreciat directorul Specialist Operations. Gruparea încearcă să aducă jihadişti antrenaţi în Siria – în nordul Europei – cu scopul de a comite atacuri, a avertizat comisarul adjunct.

Poliţia britanică a anunţat că a dejucat şapte planuri de atentat între sfârşitul lui 2014 şi începutul lui 2016. 339 de persoane au fost arestate în Regatul Unit în 2015 în anchete legate de contraterorism, un număr record. În majoritatea cazurilor, aceste anchete au condus la inculpări. 

În ianuarie, Scotland Yard-ul a anunţat că un număr suplimentar de 600 de poliţişti înarmaţi vor fi desfăşuraţi pe străzile Londrei, ca urmare a atentatelor de la Paris. Aceasta creşte la 2.800 numărul poliţiştilor londonezi înarmaţi, dintr-un total de 31.000 de poliţişti.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă