3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialStatiunea Durau - intre legende si peisaje de vis

Statiunea Durau – intre legende si peisaje de vis

Statiunea Durau este perla turismului din judetul Neamt, asezata intr-un loc mirific, lasat de Dumnezeu." Constantin Schiopu

» Statiunea Durau este, fara doar si poate, cel mai important loc din judetul Neamt in care se poate petrece un intreg concediu. Cu nu mai putin de sase hoteluri, cu numeroase pensiuni si vile care ofera cazare, statiunea poate gazdui simultan peste o mie de oameni. Peisajele mirifice si aerul curat de munte intregesc confortul turistilor care vin sa-si petreaca vara in aceasta zona.

Cu decorul asigurat, pe de o parte, de crestele Ceahlaului si, in partea opusa, de apele lacului de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscuta statiune se afla la o distanta de 100 de kilometri de Piatra Neamt, in comuna Ceahlau, la o altitudine cuprinsa intre 780 si 800 de metri. Pentru turisti, drumul spre Durau trece obligatoriu peste sau pe langa viaductul de la Poiana Largului. Alaturi de podul peste lacul de acumulare Izvorul Muntelui – un adevarat nod al drumurilor dinspre Transilvania si Moldova – se afla o stanca impresionanta numita Piatra Dracului sau Piatra Teiului. Aflata uneori in apa, alteori pe uscat, stanca a nascut mai multe legende, potrivit carora Diavolul vrea sa fure o stanca sacra de pe Ceahlau sau vrea sa "iezeasca" apele Bistritei, dupa cum spunea Alexandru Vlahuta.
Chiar in statiune si oferind servicii hoteliere greu de concurat se afla Manastirea Durau, acum inglobata intr-un complex de cladiri apartinand Centrului Pastoral "Daniil Sihastrul". Faima acestei manastiri este data de bisericuta ei, pictata de catre Nicolae Tonitza si elevii sai de la bele-arte din Iasi, intre anii 1935 si 1937. Avand culorile diluate in ceara, procedeu propriu tehnicii encaustice, pictura este dominata de studii mai degraba realiste decat post-renascentiste, fiind o sora mai mica a celei de la Manastirea Agapia, realizata de Nicolae Grigorescu in 1858.

Ca tabara de baza, Duraul este punctul din care incep numeroase trasee turistice. Pelerinajul spiritual continua pana pe platoul Ceahlaului, nu departe de varful Toaca, la manastirea infiintata in 1990. La inceput, chiliile acestei manastiri erau sapate in stanca, insa acum a fost construit un adevarat stabiliment monastico-turistic, din materiale moderne, pentru calugari si vizitatori deopotriva. De altfel, cu faima ca adaposteste si acum sihastri nestiuti de oamenii de rand, Ceahlaul a fost inconjurat de manastiri sau schituri. In partea diametral opusa Duraului se afla Schitul Stanile, iar undeva intre Izvorul Muntelui si Durau, Schitul Cerebuc. La o distanta de cinci kilometri de Durau se afla la Cascada Duruitoarea. Numele acesteia, provenit de la zgomotul facut de apa in cadere de la o inaltime de peste 20 de metri, sta la baza denumirii statiunii.

Pelerinaj pe muntele sacru al dacilor
Ascensiunea pe Ceahlau incepe cu o prima incercare pana la Cabana Fantanele. Temerarii se pot avanta pana la Cabana Dochia, cu atingerea Varfului Toaca (1904 m) si doar admirarea Varfului Panaghia (1907 m). Urcarea si revenirea in Durau se pot face intr-o singura zi, dar doritorii pot innopta la cabanele de pe traseu. Forma piramidala a Varfului Toaca intretine si astazi aura de mister din jurul Ceahlaului, considerat muntele sacru al dacilor, resedinta a lui Deceneu, preotul lui Zalmoxis. Biserica ortodoxa nu uita de aceasta traditie legendara si, de cand a fost infiintata manastirea de pe platoul de sus, organizeaza un pelerinaj impresionant in fiecare an in ziua Schimbarii la Fata, pe 6 august, facand din Ceahlau un Tabor romanesc.  Oferta de servicii a statiunii Durau merge de la cazare si masa la drumetii pe Ceahlau si chiar la plimbari cu vaporul pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui pana la partide de vanatoare.

Statiunea, recomandata si in tratarea mai multor afectiuni
Peisajul si traseele de munte, precum si calitatea deosebita a aerului recomanda Duraul si pentru tratarea unor probleme medicale. "Statiunea Durau este recomandata doar pentru tratamentul sindromuului de oboseala cronica, a starilor de stres, a astmului bronsic, dar numai la copii, a unor bronsite cronice la persoane tinere. Este insa contraindicata celor cu afectiuni cardio-vasculare, cum este cardiopatia ischemica sau insuficienta cardiaca. Din cauza altitudinii, cardiacii nu se simt bine, caci organismul trebuie sa faca un efort suplimentar de adaptare la aerul mai rarefiat, cu oxigen mai putin, care duce la simptome de oboseala", ne-a precizat medicul baleneolog Dan-Vlad Filimon.

Cele mai citite

Telescopul James Webb a surprins o nouă imagine fascinantă a galaxiei vecine Sombrero

Telescopul James Webb a surprins o nouă imagine fascinantă a galaxiei vecine Sombrero, revelând o perspectivă diferită față de cea cunoscută, care a inspirat...

Marcel Ciolacu: Românii să decidă singuri ce este mai bine. Nu fac nici un îndemn

Premierul Ciolacu a anunțat că va avea o discuție cu Ilie Bolojan, liderul PNL Marcel Ciolacu a declarat, imediat după decizia CCR, că PSD "își...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă