28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialStatele Unite şi aliaţii caută, în secret, o ţară care l-ar putea...

Statele Unite şi aliaţii caută, în secret, o ţară care l-ar putea primi pe Muammar Gaddafi

Administraţia Barack Obama a început să caute o ţară, probabil din Africa, unde ar putea fi primit Muammar Gaddafi dacă s-ar retrage de la conducerea Libiei, deşi opoziţia nu a pregătit un lider care să preia puterea, scrie New York Times, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Statele Unite şi aliaţii lor caută în secret o ţară care să îl accepte pe Muammar Gaddafi, deşi liderul libian a avut o atitudine sfidătoare în ultimele zile. Gaddafi a subliniat că nu intenţionează să părăsească ţara şi a intensificat bombardamentele la Misrata.

Eforturile Statelor Unite sunt îngreunate de faptul că Gaddafi riscă să fie inculpat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru doborârea cursei Pan Am la Lockerbie în 1988 şi pentru atrocităţi comise în Libia. O variantă ar fi găsirea unei ţări care să nu fie semnatară a tratatului CPI.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a autorizat posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene pentru protejarea populaţiei libiene, dar nu şi înlăturarea regimului de la Tripoli. Însă Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că acesta este obiectivul lor, în afară de protejarea populaţiei civile.

„Am învăţat unele lecţii din Irak, iar una este că libienii trebuie să fie responsabili de schimbarea regimului, nu noi. Noi doar încercăm să găsim o soluţie paşnică pentru a pregăti retragerea de la putere, dacă există oportunitatea”, afirmă un oficial american de rang înalt.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă