21 dintre cele 28 de ţări membre NATO şi-au mărit cheltuielile pentru Apărare pe parcursul anului 2015, iar Statele Unite salută aceste decizii, au declarat oficiali din cadrul Misiunii SUA la NATO.
Consilierul adjunct James Hursch a precizat, la Bruxelles, că printre statele care au decis cele mai substanţiale creşteri ale bugetului Apărării se numără Marea Britanie, Franţa şi, desigur, SUA.
Oficialul american a remarcat şi atitudinea celor trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania, care manifestă o evoluţie clară în domeniul militar. La polul opus se află ţările cu cheltuieli militare modeste, sub 2 la sută din PIB şi fără o tendinţă clară de majorare.
Reprezentanţii SUA la NATO au menţionat, în acestă categorie, următoarele şapte state: Albania,Belgia, Bulgaria, Grecia (care are, totuşi, 2 la sută din PIB pentru Apărare), Islanda, Italia şi România.
Oficialii americani de la Bruxelles au făcut aceste precizări în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnalişti din state NATO.
Citeşte şi: România alocă pentru Apărare mai puţini bani decât în anul 1989
Răspunzând la întrebarea ziarului România Liberă, consilierul adjunct american, James Hursch, a explicat că, în cazul României, merită totuşi salutat faptul că “s-a oprit descreşterea” cheltuielilor militare. De asemenea, SUA au luat act de angajamentul României (exprimat, la începutul anului 2015, de preşedintele Iohannis), de a ajunge la procentul de 2 la sută din PIB, alocat pentru Apărare, în anul 2017.
Cu privire la cheltuielile militare ale SUA, membrii Misiunii americane la NATO au precizat că ele cresc, în anul fiscal 2015 – 2016, cu şase la sută faţă de anul fiscal anterior. Ce-i drept, în anul fiscal 2014 – 2015, aceste cheltuieli înregistraseră o scădere cu doi la sută. “NATO alocă pentru Apărare mai mult decât Rusia, iar bugetul Apărării al SUA este cel mai mare din lume”, au subliniat oficialii americani.