1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialStatele Unite au tipărit 110 mld. dolari, dar nu pot pune banii...

Statele Unite au tipărit 110 mld. dolari, dar nu pot pune banii în circulaţie din cauza unor defecte

Statele Unite au tipărit 110 miliarde de dolari în bancnote de 100 de dolari, care încorporează tehnologie sofisticată împotriva falsificării, dar pe care nu le pot pune în circulaţie din cauza unui defect de tipărire a unei părţi importante a sumei respective, potivit CNBC, citat de Mediafax.

SUA au sistat producţia noilor bancnote şi au depozitat în seifuri din două state întreaga sumă de 110 miliarde de dolari, a afirmat o sursă apropiată situaţiei pentru postul de televizune american.

Iniţial planificate pentru lansare în februarie, noile bancnote de 100 de dolari au fost anunţate de Trezoreria SUA şi Rezerva Federală în aprilie.

Procesul de tipărire, extrem de complex, din cauza elementelor de siguranţă 3D menite să facă foarte dificilă falsificarea, a creat probleme statului american, notează CNBC. Cercetarea elementelor de siguranţă încorporate în noua bancnotă s-a derulat pe parcursul a peste un un deceniu.

Potrivit unei a doua surse, în anumite perioade până la 30% din cantitatea de bancnote tipărite a înregistrat defecte de producţiei, după ce hârtia s-a îndoit în timpul procesului şi au rămas zone netipărite.

Întrucât oficialii guvernamentali nu-şi pot da seama câte din cele peste un miliard de bancnote sunt defecte, trebuie să le păstreze în seifuri până la crearea unui mecanism de sortare. Identificarea manuală a bancnotelor cu probleme ar dura, potrivit estimărilor oficialului citat, 20-30 de ani. Folosind un mecanism specializat, sortarea ar dura aproximativ un an.

Suma de 110 miliarde de dolari reprezintă peste 10% din întreaga cantitate de dolari disponibilă la nivel mondial, evaluată de o sursă guvernamentală la 930 de miliarde de dolari.

Bancnotele defecte, care ar putea avea o valoare totală de mai multe miliarde de dolari, trebui distruse.

Potrivit unei surse apropiate situaţiei, bancnotele sunt cele mai scumpe tipărite vreodată, cu un cost individual de 12 cenţi, de două ori mai mult decât cele actuale. Astfel, executivul SUA a cheltuit 120 de milioane de dolari pentru a produce bancnote pe care nu le poate folosi, notează CNBC.

Oficialii rămân optimişti, însă, că cele mai multe dintre bancnotele respective vor fi puse eventual în circulaţie.

Problemele de tipărire au rămas în mare parte necunoscute publicului, în pofida unui comunicat de presă al Rezervei Federale de la începutul lunii octombrie, când a fost anunţată o amânare a lansării bancnotelor, din cauza unor probleme “sporadice” de tipărire.

 

Cele mai citite

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă