32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialStarea sistemelor judiciare în Europa este satisfăcătoare, arată un raport al Consiliului...

Starea sistemelor judiciare în Europa este satisfăcătoare, arată un raport al Consiliului Europei

Dezvoltarea sistemului judiciar rămâne o prioritate a puterii publice în Europa, constată un studiu publicat luni de Consiliul Europei (CoE), relatează AFP, citata de Mediafax.

Ajutorul judiciar este în creştere, iar platformele e-justice se dezvoltă inclusiv în Europa de Est, relevă, cu satisfacţie, autorii raportului Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ).

„Este vorba despre evidenţierea tendinţelor importante şi nu de stabilirea unei liste cu probleme sau mari realizări”, avertizează secretarul CEPEJ, Stephan Leyenberger, în legătură cu studiul de 400 de pagini, care are la bază date statistice pentru 2008. Germania nu a transmis date deloc, iar Franţa a transmis doar o parte din ele.

„Majoritatea celor 47 de state examinate au înregistrat o creştere a bugetului alocat justiţiei, care a scăzut în patru state, între care şi Italia”, se arată în raport.

Muntenegru, Slovacia şi Ungaria au dublat bugetul, care a înregistrat creşteri sensibile în Polonia, Armenia, Estonia şi Republica Moldova.

Bugetul alocat sistemului judiciar a fost de 6,44 de miliarde de euro în Franţa – cu 0,8 la sută mai mult decât în 2006, faţă de 7,8 miliarde de euro în Italia – cu 7 la sută mai puţin, 1,46 de miliarde de euro în Belgia – cu 10 la sută mai mult, sau de 1,25 de miliarde de euro în Turcia – cu 2,7 la sută mai mult decât în 2006.

Pe cap de locuitor, Franţa a alocat 57,7 euro, mai puţin decât Portugalia, cu 86,5 euro, Spania (86,30 de euro) sau Italia (71,8 euro). Marea Britanie şi ţările din nordul Europei au alocat aceleaşi sume, iar Rusia cheltuieşte 23,3 euro şi Turcia 11 euro pe cap de locuitor.

În afară de ajutorul financiar, Monaco, Elveţia şi Luxemburg contribuie cu peste 100 de euro pe cap de locuitor la bugetul „tribunalelor şi ministerelor publice”.

Această sumă este 52,8 euro în Franţa, 81 în Spania şi 69 în Italia. Ea este de 22,9 euro în Rusia şi de 10,3 euro în Turcia.

Raportul constată o tendinţă majoritară către stabilitatea personalului.

Judecătorii sunt, raportat la populaţie, numeroşi în Grecia, Croaţia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia, cu peste 30 la 100.000 de locuitori. Ei sunt de trei ori mai puţini în Armenia, Azerbaidjan, Danemarca şi Franţa (9,1).

Cel mai mare număr de procurori se află în Norvegia şi în Rusia, dar şi în Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova şi Slovacia.

Austria, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Spania şi Olanda au mai puţin de cinci procurori la 100.000 de locuitori.

În schimb, numărul avocaţilor a crescut peste tot, cu peste 20 de avocaţi la un judecător în Spania, Malta şi Italia.

În Franţa, Ministerul Public a înregistrat, în 2008, peste cinci milioane de cazuri, reprezentând un record european, dintre care 3,4 milioane au fost clasate, numai 20.900 fiind „aduse de procurori” în faţa tribunalelor.

În Spania, din 4,4 milioane de cazuri, 280.000 au fost prezentate în faţa unui tribunal, iar în Italia 620.000 din trei milioane.

Studiul notează continuarea dezvoltării portalelor de tip e-justice şi e-tribunal, „statele rămase în urmă investind recent în acest tip de tehnologii”. În medie, 3 la sută din bugete sunt alocate informaticii.

Toatele statele membre ale Consiliului dispun, de-acum, de un sistem de ajutor judiciar, care nu se mai limitează doar la cazurile penale. Bugetele alocate acestui sistem au crescut cu 23 la sută în patru ani.

Peste jumătate dintre cele 47 de state ale Consiliului Europei au un sistem de indemnizaţie în cazul unei durate excesive a procedurilor şi/sau în cazul neexecutării hotărârilor justiţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă