Autorităţile instalate la Tripoli au decretat vineri, în zorii zilei, ‘stare de urgenţă maximă’ în capitala libiană, măsură ce intervine după anunţul făcut de guvernul de uniune naţională privind intenţia sa de a se stabili în curând în capitala Libiei, intenţie pe care aceste autorităţi o resping, informează AFP, citată de Agerpres. Cu toate acestea, străzile din Tripoli erau liniştite vineri dimineaţa şi nu exista niciun semn privind o desfăşurare de forţe de securitate mai mare ca de obicei, potrivit unui fotograf al AFP.
Guvernul de uniune naţională, mediat de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, a anunţat marţi că intenţionează să se instaleze la Tripoli, ‘în viitorul cel mai apropiat’. Acest guvern este menit să pună capăt conflictului dintre cele două guverne rivale, dintre care unul, cel susţinut de o coaliţie a miliţiilor – cu sediul la Tripoli, iar altul, cel susţinut de parlamentul ales – cu sediul în estul ţării.
Însă autorităţile rivale au respins acest al treilea guvern, agravând şi mai mult situaţia deja haotică din această ţară, unde ameninţarea jihadistă este pe zi ce trece tot mai mare.
Informaţii privind prezenţa la Tripoli a patru membri ai guvernului de uniune şi sosirea, în timpul nopţii, a lui Sarraj au circulat pe reţelele de socializare, însă deocamdată ele nu au fost confirmate.
Şeful guvernului de la Tripoli, Khalifa Ghweil, a decretat o serie de măsuri ce includ ‘proclamarea stării de urgenţă maxime’ şi le-a cerut Ministerelor Apărării şi de Interne, precum şi miliţiilor care susţin guvernul său, ‘să ia toate măsurile de securitate necesare pentru a menţine stabilitatea ţării, intensificând patrulele şi controalele’.
Guvernul condus de Ghweil este apropiat Fajr Libya, o coaliţie de miliţii, inclusiv islamiste, care a cucerit capitala libiană în vara lui 2014, obligând guvernul şi parlamentul recunoscute de comunitatea internaţională să se refugieze în est.