27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialStar system-ul hollywoodian se clatina

Star system-ul hollywoodian se clatina

A trece numele unei vedete, precum Julia Roberts, Russell Crowe sau Will Ferrell, pe afisul unui film nu mai garanteaza incasari de milioane de dolari… cel putin nu ca inainte. Marii producatori de la Hollywood au inceput sa vada cu alti ochi afacerea, dupa ce unele din premierele care au mizat pe mari succese, in anul 2009, s-au soldat cu esecuri de casa, dar care au umplut totusi substantial buzunarele vedetelor de la Hollywood, noteaza ziarul ABC, citat de Agerpres.

Asa s-a intamplat de exemplu cu "Duplicity", thriller-ul regizat der Tony Gilroy si care miza in mare masura pe atractia pe care cei doi protagonisti, Julia Roberts si Clive Owen, au demonstrat-o in filmul "Closer", dar care a avut incasari de numai 40 de milioane de dolari la box-office-ul american care nu au acoperit nici pe departe cheltuielile de productie – de circa 60 de milioane – inclusiv onorariul substantial atribuit asa-numitei "mirese a Americii".

Nu i-a mers mai bine nici lui Russell Crowe, al carui "State of play" a incasat doar 37 de milioane, un film regizat de Kevin Macdonald care a beneficiat totusi de o distributie sugestive, precum Ben Affleck sau "oscarizata" Helen Mirren. Acelasi lucru i s-a intamplat si lui Tom Hanks, care a depasit toate recordurile asigurandu-si o cota de 50 de milioane de dolari pentru a accepta sa-l interpreteze din nou pe profesorul de simbolistica Robert Langdon in "Angels and Demons".

Filmul a avut totusi incasari de 133 de milioane de dolari la box-office-ului american, o suma deloc de neglijat chiar daca cu mult sub cele 217 milioane obtinute de"Codul lui da Vinci" in aceasta tara. In ce priveste comedia, nu exista vesti mai bune pentru starurile hollywoodiene. Will Ferrell de abia a strans 50 de milioane de dolari cu al sau "Land of the Lost", exact jumatate din cat au fost cheltuielile de productie.

Adam Sandler nu se poate lauda nici el cu un prea mare succes cu filmul sau "Funny people" care a a avut incasari de 50 de milioane de dolari in conditiile in care bugetul filmului a fost in jur de 75 de milione. In ce-i priveste pe Brad Pitt si Johnny Depp sunt putinii actori ale caror nume sunt inca sinonime cu succesul, intr-o industrie care sufera de pe urma actualei crize.

In mijlocul acestui esec de proportii se intrezaresc si cateva raze de speranta. Este vorba de personajul John Dillinger, care atras deja suma de 100 de milioane din incasari pentru filmul "Inamicii publici" si de Brad Pitt, care a reusit cu prestatia sa din filmul "Inglorious Bastards" sa devina cel mai mare succes de casa din intreaga filomagrafie a lui Quentin Tarantino.

Alaturi de ei, Will Smith si Sandra Bullock, sunt putinele nume care mai sunt inca sinonime cu succesul in aceasta industrie a filmului care pare sa resimta cu deosebita virulenta criza economica care afecteaza intreaga lume si unde doar supereroii din comic books ocupa acum locul privilegiat, rezervat odinioara vedetelor covorului rosu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă