3.5 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialSpune aici cât de răi sunt românii

Spune aici cât de răi sunt românii

Partidul olandez PVV (Partij voor de Vrijheid) a lansat săptămâna aceasta un website prin care cetăţenii sunt invitaţi să îşi povestească experienţele negative legate de emigranţii polonezi, bulgari sau români.Vizitatorii îşi pot clasifica experienţele în categorii precum probleme legate de parcare, tulburarea liniştii publice, alcool sau prostituţie. Ei sunt, de asemenea, invitaţi să precizeze dacă bănuiesc că şi-au pierdut locul din muncă din cauza unui est-european.

Site-ul este ilustrat cu titluri de ziare de tipul „N-ar fi mai bine dacă te-ai întoarce?” şi „Est-europenii, tot mai delinc-venţi”. PVV este partidul lui Geert Wilders, binecunoscut pentru poziţia sa anti-islam şi anti-emigraţie. PVV s-a opus încă de la început deschiderii pieţei de muncă pentru polonezi şi alţi est europeni. Părerea partidului este că, în general, plângerile legate de est-europeni nu sunt adresate pentru că oamenii cred că nu se va face nimic în privinţa lor. În cazul de faţă, informaţiile colectate prin intermediul site-ului vor fi trimise ministrului Afacerilor Sociale şi Muncii, Henk Kamp (VVD). „Doar aşa putem căuta cu adevărat soluţii pentru aceste probleme”, a declarat parlamentarul din partea PPV Ino van den Besselaar.

Reacţia Bucureştiului

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti va solicita autorităţilor olandeze să ia măsuri împotriva site-ului iniţiat de PPV. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, acesta „încalcă normele europene”, este discriminant şi în neconcor-danţă cu spiritul relaţiei dintre două state membre.

Ambasadorul Poloniei a solicitat Ombudsmanului Naţional al Olandei să declare dacă site-ul încalcă legile olandeze. Potrivit ambasadorului, site-ul încurajează discriminarea şi nu creează o imagine reală a situaţiei polonezilor în Olanda, deoarece experienţele pozitive nu sunt luate în calcul. Ambasadorul a cerut în scris liderului PVV, Geert Wilders, să deconecteze site-ul.

Ministrul Henk Kamp a declarat că situaţia este o afacere privată a PVV şi nu este la latitudinea sa să judece existenţa site-ului. Întrebat dacă a observat probleme cauzate de emigranţii din estul Europei, Kamp a răspuns: „Desigur. În cartierele oraşelor mari există probleme legate de supraaglomerarea caselor. De asemenea, există probleme cu criminalitatea. Ştim lucrurile astea. Dar ştim, de asemenea, că oamenii din estul Europei se poartă frumos şi muncesc din greu. Trebuie să reacţionăm individual. Cine se poartă bine va fi tratat bine. Comportamentele deviate vor fi corectate”. 

Ministerul român al Afacerilor Externe susţine că mesajul PVV „încalcă normele europene”, este discriminant şi în neconcordanţă cu spiritul relaţiei dintre două state membre.

Cele mai citite

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Statele Unite vor desființa vizele pentru români din anul 2025, susține premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, cu prilejul vizitei sale în SUA, că Statele Unite vor renunța să mai ceară vize cetățenilor români începând cu...

România vrea să utilizeze dar și să fabrice tehnologii verzi, anunță președintele Iohannis

"România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum...
Ultima oră
Pe aceeași temă