31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSporuri preferentiale pentru directori

Sporuri preferentiale pentru directori

» Directorii Teatrului Dramatic, Muzical si de Papusi din Galati vor incasa, in continuare, spor de fidelitate, spor de suprasolicitare nervoasa si spor de conditii grele.

» In tot acest timp, functionarii din primarie se plang ca le-au fost micsorate cu o treime salariile. Acestea ajung, in lipsa sporurilor, la cateva sute de lei.

 

Functionarii din primaria galati au incasat pentru ianuarie salarii cu pana la 35% mai mici, unii plangandu-se ca au ajuns la un salariu net de 630 lei, cu care nu se pot descurca. "Pentru cei din primarie, salariul pe luna ianuarie a fost semnificativ mai mic decat in lunile anterioare. Sunt cazuri in care salariul pe ianuarie a fost cu 35% mai mic. Aceasta diminuare a avut loc ca urmare a anularii acordarii unor sporuri", a declarat viceprimarul Nicusor Ciumacenco. Unii dintre salariatii care lucreaza cu aparatura care emite unde electromagnetice, mai primesc un fel de spor pentru conditii vatamatoare de 10%, inclus in suma compensatorie care, potrivit art. 5 al Ordonantei 1/2010, le va fi platita pana in decembrie 2010. Dar chiar si in aceste conditii salariile lor au fost mai mici.

Salariu de 6.489 lei
Cu toate acestea, criza nu a micsorat salariile unor "bugetari de lux".  In timp ce functionarii primariei raman fara sporuri, alti angajati ai municipalitatii si le pastreaza. Este vorba de directorul Teatrului Muzical, Florin Melinte, directorul Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu, si directorul Teatrului de Papusi, Stelian Stancu. Fiecare dintre ei are un salariu de 6.489 lei. Salariul de incadrare al unui director de teatru era de 1.820 lei, dar gratie sporurilor votate in octombrie 2009 de Consiliul Municipal, cei trei au ajuns la salarii brute de 3,5 ori mai mari. Pe langa indemnizatia de conducere si sporul de vechime, li s-au acordat spor de fidelitate de 15%, spor de suprasolicitare nervoasa de 35%, spor de conditii grele 15%,  iar in cazul unuia, si spor de  doctorat, de 15%.

 

Astfel, salariile celor trei, Melinte, Vasiliu si Stancu, au ajuns la 6.489 lei. L-am intrebat pe primarul Galatiului daca, in conditiile reducerii cheltuelilor salariale in institutiile bugetare, nu ar fi normal ca municipalitatea sa anuleze si sporurile celor trei directori. Mai ales ca "fidelitatea", "suprasolicitarea nervoasa" si "conditiile grele" sunt recompensate si prin indemnizatia de conducere. Raspunsul primarului Dumitru Nicolae a fost evaziv: "Daca asta-i fericirea voastra, sa-i moara capra vecinului…".

Sporurile de altadata
Functionarele din Primaria Galati care lucreaza cu publicul incasau un "spor de stres si suprasolicitare nervoasa" de 15% si 15% "spor de amabilitate". Functionara de la ghiseu primea 30% pentru a fi amabila cu "angajatorul" sau, contribuabilul care prin impozite ii plateste salariul. Functionarii mai primeau "sporul pentru  pentru persoanele care lucreaza la aparatele de multiplicat", de 15% si "sporul pentru persoanele care lucreaza cu tehnica de calcul, centrale telefonice si arhiva", tot de 15%. Adica inlocuirea masinii de scris cu calculatorul costa 15%. Un spor de 15% primeau si "salariatii care ar putea fi supusi in exercitarea functiei sau in legatura cu aceasta la violente, amenintari, calomnii, desemnati prin dispozitie a primarului". si acestea sunt numai cateva exemple. Un consilier principal 1 in Primaria Galati a ajuns anul trecut la un salariu anual de 74.500 lei, adica 6.208 lei lunar.

» "S-a procedat gresit"
Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae: "Facem demersuri, nu numai noi, ci toate municipiile din Romania, in asa fel incat sa se reglementeze odata. In toata experienta mea nu am intalnit bulibaseala mai mare cu salariile ca asta de acum. Asteptam noi precizari. sefa de la Personal este si acum plecata la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale. Dupa mine, s-a procedat gresit".

Cele mai citite

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă