Românii sunt fascinați de baseball, dar prea puțini sunt interesați de sportul național oina. Iulie va fi o lună plină pentru competițiile de oină masculine și feminine. Vor avea loc atât Cupa României, cât și campionatele de plajă.
Pe 5 iulie, la București, va avea loc o partidă de baseball între selecționata Soldaților Americani și echipa națională a României. Meciul care va avea loc pe stadionul din Complexul Studențesc „Tei“ este o revanșă pentru disputa de la Constanța, din 15 aprilie, când România s-a impus în fața aceleiași echipe militare americane, cu scorul de 7-2.
Basebalul și oina, deși par foarte asemănătoare – iar legenda spune că au origini comune – sunt totuși foarte diferite. Tocmai de aceea vom prezenta regulamentele celor două jocuri, astfel încât să nu mai existe confuzii.
11 jucători la oină, 9 la baseball
Oina este un joc care se dispută în două reprize. Jumătatea meciului este marcată de epuizarea numărului maxim de bătăi permise pentru o echipă, 11, precum şi de parcurgerea culoarelor, de ducere și de întoarcere, de către toţi jucătorii la bătaie. Baseball-ul foloseşte termenul de inning pentru o repriză. Un meci se compune din 9 inninguri. Într-un inning fiecare echipă se află atât la bătaie, cât şi la prindere. O echipă pierde bătaia atunci când trei dintre jucătorii săi au fost scoşi din joc.
La oină echipele sunt formate din 11 jucători, dispuşi în formula 1-3-3-3-1, în timp ce la baseball intră pe teren 9 jucători. Echipa de oină are în compunere un fruntaş, trei mijlocaşi, trei mărginaşi pe culoarul de ducere, trei mărginaşi pe culoarul de întoarcere şi un fundaş. La baseball, distribuţia cuprinde un pitcher, un catcher, oamenii de la cele trei baze de pe diamant, un short-stop şi trei outfielderi.
Dimensiunile terenurilor
La oină terenul este dreptunghiular, având o lungime de aproximativ 68 de metri şi o lăţime de maximum 35 de metri.
La baseball, terenul este mult mai mare, latura superioară semicirculară ajungând şi la lungimea de 120 de metri. Forma terenului de baseball este cea a unui dreptunghi, cu una din laturi curbată.
Echipamentul
Dacă la oină echipamentul este ceva mai simplu, neexistând elemente speciale de protecţie, în schimb la baseball sunt necesare mănuşile, casca, pieptarul, alte elemente de protecţie pentru jucători şi oficiali. La oină, echipamentul se compune din tricou, şort, jambiere, ghete, fiind asemănător cu cel utilizat de fotbaliști.
La oină se mai punctează şi dacă echipa la prindere loveşte cu mingea, în orice parte a corpului excepţie făcând palmele, un jucător advers care se află pe unul dintre culoare. La baseball există și noțiunea regulamentară de „furt de bază“, adică un jucător poate pleca înainte de lansarea mingii, asumându-și riscul ca pitcherul să schimbe direcția și să arunce la baza de unde a plecat, eliminându-l.
Marcajele
Terenul de oină este împăr-ţit transversal în două culoare, de ducere şi de întoarcere. La oină există zona de bătaie, precum şi zona de fund a terenului. La baseball există aşa-numitul „diamant“, un pătrat cu latura de 28 de metri, de unde jucătorii bat mingea şi pe unde trebuie să alerge pentru a marca. La baseball, mingea este lansată de pe o movilă situată exact în centrul diamantului.
La oină, jucătorul aflat la bătaie este servit de un coechipier sau poate să se servească el însuşi, prin aruncarea mingii urmată de lovirea acesteia. La baseball, un jucător al echipei aflată în teren, pitcherul, aruncă mingea către baza-casă, unde adversarul aflat la bătaie trebuie să nimerească mingea cu bastonul.
Punctajul
Punctele vin la oină din bătaie, o echipă marcând un punct sau două, în funcţie de lungimea loviturii.
O minge căzută în zona de treisferturi aduce un punct suplimentar, în timp ce barul, minge în zona de fund sau dincolo de linia de fund, echivalează cu două puncte. Tot un punct se acordă la oină și dacă mingea trece printre steagurile de colț de pe ace-eași latură. La baseball, pentru a înscrie un punct pe tabelă, un jucător trebuie să parcurgă în întregime cele patru baze de pe diamant.
Ambele jocuri sunt nelimitate în timp, însă durata de desfăşurare este radical diferită. La oină, durata medie a unui joc nu se întinde mai mult de 45-50 de minute, ararerori partidele între echipe de valori apropiate depăşind o oră. În schimb, la baseball, un meci scurt este considerat cel care se încheie în două ore şi jumătate.
Doi arbitri la oină, patru la basebal
De regulă, partidele de oină sunt arbitrate de doi oficiali, care se postează la fiecare din liniile de margine ale terenului, unul în zona de bătaie, celălalt în zona de fund. Evident că ei nu au poziţii statice, deplasarea lor făcându-se în funcţie de desfăşurarea fazelor de joc. La baseball sunt patru până la şase arbitri în teren, exceptând scorerul. Arbitrul principal stă la baza-casă, el fiind decidentul dacă o minge a fost aruncată corect de pitcher sau nu.
La oină mingea trebuie să fie din piele moale, umplută cu nisip sau câlţi. Acest lucru nu ar fi posibil la baseball, unde mingea este confecţionată dintr-un material dur, pentru a rezista la o forţă de lovire superioară, cu bastonul. Mingea de baseball are şi cusături, element distinctiv neîntâlnit la mingea de oină.
Agendă bogată pentru săritori
La Campionatele Europene de sărituri în apă de la Kiev, din Ucraina, Anca Șerb a luat startul în preliminariile probei de trambulină 1 metru. Sportiva noastră, legitimată la CSA Steaua București, a realizat un punctaj de 195.60, conform notărilor brigăzii de arbitri, clasându-se pe locul 18 dintr-un total de 20 de concurente, nereușind calificarea în finala competiției.
Anca Șerb a mai ocupat locul 18 și la trambulină 3 metri, iar în echipă cu Aurelian Dragomir, de la CS Olimpia București, a ocupat locul 10, pentru România, la platformă sincron mixt, în ziua inaugurală a competiției. Cei doi vor reprezenta România la alte competiții majore, cum sunt Grand Prix-ul de la Bolzano (Italia), între 5 și 7 iulie, respectiv Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta (Ungaria), programate în perioada 14-22 iulie. În plus, Anca Șerb, alături de antrenorul său Florin Avasiloae, va sări pentru România la Universiada din Taipei, care va avea loc în luna august.