Spitalul din Rădăuţi a fost amendat cu 15.000 de lei de către inspectorii sanitari suceveni, după ce s-au raportat alte două cazuri de infecţie cu stafilococ auriu, transmite Mediafax.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat că inspectorii sanitari au amendat cu 10.000 de lei Spitalul Rădăuţi, întrucât nu au solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare la schimbarea locaţiei aşa cum prevede legislaţia, şi cu 5.000 de lei pentru că unitatea nu a raportat infecţia nosocomială.
Zorescu a spus că alte două cazuri de infecţie nosocomială cu stafilococ auriu medicilino-rezistent au fost înregistrate la un nou-născut şi la o mamă, astfel că numărul cazurilor de infecţii ajunge la opt.
Ea a precizat că după analizarea în laborator a probelor prelevate de la personalul medico-sanitar al Maternităţii Rădăuţi s-a constatat că şase cadre medico-sanitare sunt purtătoare de stafilococ auriu, persoanele respective urmând tratament la domiciliu.
Citeşte şi: Stafilococul auriu închide maternitatea din Rădăuţi, după ce a fost modernizată
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contactat stafilococ auriu medicilino-rezistent, a anunţat, joi, directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu.
Directorul adjunct al DSP Suceava preciza că primul caz de infecţie a fost semnalat în 19 noiembrie, dar că instituţia a fost sesizată de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava în 16 decembrie, ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean înregistrându-se în 17 decembrie.
Ea mai spunea că Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.
Nouă nou-născuţi şi mamele acestora au fost transferaţi, miercuri şi joi, de la Maternitatea din Rădăuţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
Conform sursei citate, bebeluşii de la spitalul din Rădăuţi, care nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie uşoară a infecţiei, au fost externaţi după trei sau patru zile de la naştere, iar nou-născuţii bolnavi au fost duşi la Spitalul Judeţean Suceava. Durata de incubaţie a bolii este cuprinsă între şapte şi zece zile.
Zorescu mai spunea că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibiotice.
Potrivit acesteia, DSP Suceava a decis să închidă temporar Maternitatea Rădăuţi.
Maternitatea Rădăuţi va fi închisă timp de zece zile până la finalizarea procedurilor de dezinfecţie, perioadă în care naşterile vor fi preluate de Spitalul Judeţean Suceava.
Zorescu preciza că, în urma anchetei, se va stabili dacă a fost vorba de neglijenţă sau culpă medicală şi vor fi sesizate atât organismele profesionale sau, dacă este vorba de fapte mai grave, organele competente.
Ea menţiona că Maternitatea Rădăuţi a mai fost închisă în luna iunie, timp de o săptămână, pentru dezinfecţie, în urma unei infecţii cu bacilul piocianic la un nou-născut. Atunci, maternitatea funcţiona în vechiul spaţiu.
Zorescu spunea că reproşează conducerii Spitalului Rădăuţi că nu a informat DSP Suceava despre cazuri, iar alerta a venit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde fuseseră internaţi nou-născuţii din Rădăuţi.
Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, declara că Maternitatea Rădăuţi a fost inclusă în programul de reabilitare derulat de Guvern şi Banca Mondială, iar prin procedura proiectului, spitalul avea obligaţia să asigure continuitatea funcţionării secţiei.
„Iniţial, durata lucrărilor era prevăzută pentru patru luni, dar din cauza problemelor de finanţare lucrările au durat un an şi jumătate”, spunea managerul spitalului.
Tibeică preciza că nu au fost probleme legate de asigurarea materialelor sanitare şi a substanţelor dezinfectante şi că au fost derulate instruiri periodice ale personalului medico-sanitar în conformitate cu legislaţia.
În luna noiembrie, în Maternitatea Rădăuţi s-au născut 118 copii, iar de la începutul lunii decembrie au fost 48 de nou-născuţi, preciza Tibeică.