Organizarea serviciului de paza in spitale va intra in responsabilitatea managerului. Un proiect de ordin al ministrului Sanatatii reglementeaza accesul presei in incinta spitalelor. Numai managerul va putea hotari ce informatii vor putea fi transmise.
Dezvaluirea unor situatii socante consumate in unele dintre spitalele romanesti a determinat Ministerul Sanatatii sa realizeze un proiect de ordin dur privind organizarea serviciului de paza si a regimului de acces in unitatile publice cu paturi. Aflat in dezbatere publica, ordinul prevede ca paza spitalului sa se asigure prin serviciul propriu sau de catre societati specializate de protectie, iar raspunderea pentru modul de organizare si desfasurare ii revine managerului. Conform proiectului, accesul mass-media se face numai pe baza legitimatiei de acreditare, documentului de identitate si cu acordul managerului. Reprezentantii presei pot filma in spitale doar in spatiile pentru care managerul si-a dat acordul in mod explicit. Accesul persoanelor care au asupra lor aparate de filmat, de fotografiat sau de inregistrat la vedere se face numai cu acordul managerului.
Aceste restrictii necesare intr-o tara europeana unde exista si se respecta circuitele functionale din spitale nu pot rezolva insa gravele deficientele care se petrec in mediul spitalicesc romanesc. Doar le pot ascunde. Faptul ca in plina canicula in Maternitatea Bucur ventilatoarele erau aduse de parinti pentru ca bebelusii sa nu se sufoce din cauza caniculei, in Spitalul Caritas oricine putea viziona o operatie cu usa deschisa si cu deseuri medicale la cativa metri, dramele din maternitatile groazei despre care ziarul nostru a scris pagini intregi sau starea spitalelor de psihiatrie sunt doar cateva exemple nefericite, dar reale.
Conform Legii nr. 544 din 2001 privind accesul liber la informatiile de interes public, fiecare spital public (inclusiv Spitalul Caritas) are obligatia sa comunice din oficiu informatii de interes public cum ar fi: acte normative care reglementeaza organizarea si functionarea unitatii (inclusiv regulamentele interne conform Ordinului MS nr. 950/2006), numele si prenumele persoanelor din conducerea institutiei sanitare responsabile cu difuzarea informatiilor publice sau coordonatele de contact ale institutiei etc. Mai mult, managerul spitalului poate fi dat in judecata daca incalca liberul acces la informatiile de interes public solicitate.
» Echilibru intre acces si protectie
Prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca "in toata lumea exista reglementari privind echilibrul intre dreptul la informare si protectia pacientilor, a spitalelor". Exista maximum de transparenta prin existenta unui purtator de cuvant, o sala de asteptare in care ziaristii sa aiba acces si avizul managerului de a asigura transparenta informatiei, dar fara sa deranjeze pacientii.