10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecial"Spiru Haret" refuza sa anuleze diplomele ilegale; Ministerul: le vom anula in...

“Spiru Haret” refuza sa anuleze diplomele ilegale; Ministerul: le vom anula in instanta

Reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" afirma ca Ministerul Educatiei nu este autorizat sa anuleze diplomele emise de universitate, in timp ce institutia condusa de Ecaterina Andronescu afirma ca va face acest lucru in instanta – relateaza agentia NewsIn.

"Nicio unitate, niciun minister si niciun ministru nu poate anula un document eliberat de o alta institutie. Anularea unui document oficial, indiferent ca este proces verbal de amenda, indiferent ca este diploma de invatamant, o fac unitatile judiciare abilitate, in urma unor sesizari depuse de cel interesat. In speta, Parchetul trebuie sa constate ca diploma a fost obtinuta in mod fraudulos si, in momentul acela, Parchetul poate sa dispuna un proces impotriva mea si sa ceara intr-o instanta anularea acestui document", a declarat, vineri, la Realitatea TV, George Nicolau,  purtatorul de cuvant al Universitatii "Spiru Haret".

Mai mult, purtatorul de cuvant de la "Spiru Haret" a pus situatia in care se afla acum universitatea pe seama unui conflict al institutiei de invatamant superior cu Ministerul Educatiei. "Le transmitem studentilor sa stea linistiti sa se termine conflictul dintre minister si universitate, ca diplomele sunt legale", a adaugat Nicolau.

Pe de alta parte, reprezentantii ministerului spun ca, daca universitatea refuza sa anuleze diplomele si sa plateasca sustinerea altor examene de licenta, Ministerul Educatiei va intenta proces universitatii si va apela la toate procedurile necesare pentru intrarea in legalitate a institutiei. "Daca va fi nevoie, vom intenta proces universitatii, pentru anularea diplomelor", a precizat consilierul ministrului Educatiei, Remus Pricopie.

Absolventii unor forme de invatamant superior neautorizate vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei ordonante de guvern ce ar putea fi aprobata saptamana viitoare, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. "Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamant acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

Ordonanta prin care absolventii trebuie, practic, sa repete examenul de licenta va fi emisa in baza Legii 253/2009, dat fiind faptul ca parlamentarii sunt acum in vacanta.

Ministrul Educatiei a mai spus ca institutia pe care o conduce a solicitat Universitatii "Spiru Haret" sa nu mai inscrie studenti la forme de invatamant neautorizate sau neacreditate. "De altfel, aceasta universitate va fi, incepand de vineri, obiectul unui control care se va extinde apoi la toate institutiile de invatamant superior, pentru a se evita, in viitor, cazurile eliberarii de diplome pentru forme de invatamant neautorizate sau neacreditate. <Spiru Haret> va fi monitorizata pana va intra in legalitate cu toate formele sale de invatamant. Vom verifica, de asemenea, daca posturile de conferentiar si profesor de la aceasta universitate, pentru a vedea daca aceste grade didactice au fost date conform legii. Am si primit, de altfel, spre analiza, primele sapte dosare", a mai spus Andronescu.

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume, numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Ministrul Ecaterina Andronescu declarase, miercuri, ca nu se cunoaste, deocamdata, numarul diplomelor emise ilegal de "Spiru Haret". "Cei care au terminat la Spiru Haret> si au parcurs forme de invatamant neacreditate, normal ca nu vor intra in legalitate, iar diplomele lor nu pot fi recunoscute, fie ca vorbim de studentii care au terminat in acest an sau acum cinci ani", a afirmat Andronescu.

Universitatea "Spiru Haret" va putea organiza admitere pentru anul 2009-2010 daca, in decurs de o saptamana, va indeplini conditiile de intrare in legalitate, a precizat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, dupa discutiile purtate luni cu reprezentantii institutiei de invatamant.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă