23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSpionajul american, prea încâlcit ca să mai poate fi administrat eficient -...

Spionajul american, prea încâlcit ca să mai poate fi administrat eficient – WP

Lumea serviciilor de spionaj creată de guvernul SUA după atentatele din 11 septembrie 2001 a devenit atât de vastă, atât de stufoasă şi de secretă, încât nimeni nu ştie exact ce costuri presupune, câţi angajaţi are, câte programe există sau câte agenţii fac acelaşi lucru, scrie  publicaţia The Washington Post, monitorizată de NewsIn.

Într-un articol semnat de Dana Priest (cea care a lansat şi subiectul cu închisorile secrete ale CIA) şi William Arkin, intitulat „America Top Secret” şi publicat în deschiderea ziarului, The Washington Post precizează că după o investigaţie care a durat doi ani a descoperit o Americă Strict Secretă ascunsă de ochii publici şi căreia îi lipseşte o viziune. La noua anchetă a publicaţiei care dezvăluia cu aproape patru decenii în urmă afacerea Watergate, ducând la demisia preşedintelui Nixon în 1974, au lucrat 20 de jurnalişti.

După nouă ani de cheltuieli fără precedent şi de sporire necontenită, rezultatul este că sistemul pus la punct să confere siguranţă Statelor Unite este atât de masiv, încât eficienţa sa este imposibil de determinat.

Astfel, ancheta cotidianului american a numărat 1.271 de organizaţii guvernamentale şi 1.931 de companii private care lucrează în programe legate de contraterorism, securitate umană şi spionaj în circa 10.000 de locuri din Statele Unite.

Se estimează că 854.000 de oameni, adică de 1,5 ori mai mulţi decât locuiesc în Washington D.C., sunt deţinătorii unor coduri de securitate strict secrete.

În Washington şi în zona din jur 33 de ansambluri de clădiri pentru activitatea strict secretă de colectare de informaţii sunt în curs de construire sau au fost ridicate după septembrie 2001. Împreună ar ocupa echivalentul a aproape trei Pentagoane sau a 22 de clădiri ale Capitoliului – ele se întind pe aproape 1,6 milioane de metri pătraţi.

În plus, multe agenţii de securitate şi de spionaj fac aceeaşi muncă, ceea ce dă naştere la redundanţă şi risipă. De pildă, nu mai puţin de 51 de organizaţii federale şi comandamente militare, care operează în 15 oraşe americane, urmăresc fluxul banilor către şi de la reţelele teroriste.

Analiştii care studiază documentele şi conversaţiile obţinute prin spionaj intern şi extern publică anual 50.000 de rapoarte, un volum atât de mare, încât de obicei multe dintre ele sunt ignorate, scrie Washington Post. În aceste condiţii, spune ziarul, nu este de mirare că nu a putut fi dejucat un atentat de genul celui de la Ford Hood sau a tentativei ratate de atentat de la Crăciun.

Washington Post îşi va publica impresionanta anchetă în trei părţi. Luni a apărut o primă parte, intitulată „O lume secretă ce creşte sub ochii noştri”, consacrată organizării acestor servicii.

Ziarul precizează că, din cauza naturii sensibile a acestui subiect, unii responsabili ai guvernului american au fost autorizaţi să aibă acces la anchetă înainte de publicare, iar unele informaţii au fost retrase.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Google câștigă apelul și anulează amenda de 1,5 miliarde de euro impusă de Comisia Europeană

Google a obținut o victorie importantă în instanță, reușind să conteste și să anuleze o amendă de 1,5 miliarde de euro impusă de Comisia...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă