10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialSpecialist in filme de razboi - Lewis Milestone

Specialist in filme de razboi – Lewis Milestone

Regizorul Lewis Milestone s-a nascut si a copilarit la Chisinau, dar a castigat o faima mondiala dupa succesul filmului "Nimic nou pe frontul de Vest". Viata si cariera sa au fost influentate serios de cele doua mari conflagratii mondiale. Milestone a ramas cunoscut drept cel care a adus in prim-plan ororile si zadarnicia conflictelor armate.

Lewis Milestone este fara indoiala cunoscut cel mai bine pentru declaratia sa clasica impotriva razboiului facuta in "Nimic nou pe frontul de Vest", pentru care a castigat un Oscar. Aceasta reusita, aparuta destul de repede in cariera sa, a nascut sperante mari privind urmatoarele sale productii. Cativa ani mai tarziu, regizorul declara ca a ajuns sa regrete, intr-un fel, succesul peliculei: "Identificarea dintre persoana mea si acest film ii face pe multi sa creada ca este unica mea realizare". Este adevarat ca Milestone a fost considerat de cei mai multi cineastul razboiului. Inovatia sa a fost ca nu a adus in prim-plan eroi exemplari, ci mai ales anonimi care mor fara pic de glorie in lupte ale caror scopuri sunt indoielnice.

Milestone s-a nascut la 30 septembrie 1895 in Chisinau (pe atunci, Rusia). Numele sau de botez a fost Lev Milstein. El a fost si varul celebrului violonist Nathan Milstein. Parintii sai erau evrei rusi instariti, care nu au apreciat prea mult interesul lui timpuriu pentru teatru, asa ca l-au trimis la liceul de inginerie din Mitweide, Germania, in 1912. Neatras de domeniu, Milestone si-a neglijat studiile, petrecandu-si in schimb majoritatea timpului in salile locale de teatru. Mereu in cautare de aventuri, Milestone a folosit banii pe care tatal sau i-i daduse pentru vacanta pentru a-si cumpara un bilet spre America, unde stia ca se poate caza la o matusa din New York. Stabilit aici, a inceput sa exerseze diverse meserii de ocazie, pana cand a fost angajat in 1915 ca asistent de fotograf si a devenit un agent comercial de succes. Pe langa faptul ca i-a pus bazele fotografiei, aceasta slujba l-a invatat si cum sa negocieze cu ceilalti, aspect care i-a prins bine in cariera sa cinematografica. Intrarea in lumea filmului s-a produs dupa ce Statele Unite au intrat in primul razboi mondial, iar Milestone s-a inrolat in armata, unde a ajuns sa editeze filme care prezentau scene de lupta sau de antrenament. Dupa terminarea serviciului militar, in februarie 1919, a devenit cetatean american, moment in care si-a schimbat si numele. O fosta cunostinta din armata, producatorul de film Jesse Hampton, l-a ajutat sa obtina un post de editor adjunct la Hollywood, astfel ca Milestone s-a mutat in partea de Vest a Americii. A inceput sa colaboreze cu mai multe studiouri si cu regizori precum Henry King, Mack Sennett si William Seiter, castigandu-si faima de scenarist si editor talentat.

Castigator la prima festivitate de Oscar
Pentru ca in 1925 a realizat un scenariu foarte bun pentru filmul "Bobbed Hair", producatorul american Howard Hughes i-a incredintat realizarea primului film – "Seven Sinners". A continuat in aceeasi echipa, regizand "Two Arabian Knights", despre aventurile eroico-hilare a doi prizonieri de razboi americani care evadeaza deghizati in arabi. Milestone a primit pentru aceasta productie primul sau Oscar, la chiar prima festivitate organizata de Academia Americana de Film.

Pana la inventarea cinematografiei cu sunet, Milestone era deja un regizor apreciat, care avea in palmares comedii, filme cu gangsteri si filme de razboi. 1930 a insemnat anul sau de maxim succes, cu realizarea filmului "Nimic nou pe frontul de Vest". A fost atat de interesat de acest proiect, atat pentru ideile vehiculate, cat si pentru tentatia de a folosi vorbe si muzica, incat a acceptat un salariu mai mic de la Universal doar pentru a fi lasat sa-l produca. Milestone a fost printre primii regizori care au stapanit bine tehnologia cinematografiei insotite de sunet. Urmatorul film, "The Front Page" (1931), o satira percutanta asupra jurnalismului de scandal, a devenit un clasic ce i-a adus o noua nominalizare la Oscar. Cineastul demonstra multa imaginatie in munca sa si acest aspect nu a trecut neobservat. Lewis Milestone a devenit directorul de productie pentru United Artists in 1932, a preferat in 1934 un contract mai bun cu Columbia, apoi s-a alaturat studiourilor Paramount in 1935.

Un nou realism in epoca
Cariera lui a stagnat cand America a intrat in cel de-al doilea razboi mondial.  si datorita originilor sale, Milestone s-a opus Germaniei naziste, ceea ce explica de ce a realizat urmatoarele sale filme despre viata de soldat. Conflictele il inspirau: "Edge of Darkness" (1943) descrie rezistenta Norvegiei in fata invadatorilor nazisti, iar "The North Star" (1943) rezistenta dintr-un satuc ucrainean impotriva aceleiasi ocupatii. Ajunge un specialist al filmelor de razboi, pe care le trateaza cu intentii pacifiste si cu un realism nou pentru acea epoca.

Filmele sale nu sunt deloc subtile, ci reprezinta un fel de propaganda neoficiala, recunoscuta de regizor. "A Walk in the Sun", ultimul din aceasta serie, poate fi considerat chiar un proiect personal al lui Milestone, daca tinem cont ca a scos din propriul buzunar 30.000 $ pentru aceasta productie. Deseori considerat cel mai bun film al sau pentru intensitatea dramatica pe care o degaja, "A Walk in the Sun" urmareste o patrula izolata in Italia anului 1943. Regizorul a demonstrat aici cel mai creativ mod de folosire a sunetului de la introducerea lui in cinematografie. Razboiul este perceput prin vorbe si zgomote, permitandu-i audientei sa experimenteze lupta cu aceeasi intensitate ca si soldatii de pe ecran. Razboaiele moderne au loc impotriva unui dusman care nu se vede din transee. Asa ca "A Walk in the Sun" creeaza un microcosmos al razboiului: nu aduce in fata ochilor scene sangeroase, ci pune accentul pe discutiile sporadice dintre soldati. Milestone evoca de asemenea razboiul din Pacific in "The Purple Heart" (1944) si "Halls of Montezuma" (1950) sau razboiul din Coreea in "Batalia de la Pork Chop Hill" (1958), neevitand intotdeauna aluziile sadice sau rasiste. In afara filmelor istorice, Milestone lasa in urma o filmografie marcata si de alte reusite, cu tematica diferita: un interesant film noir ("The Strange Love of Martha Irves", 1946), un uimitor film burlesc ("The Captain Hates the Sea", 1934), un bun film de aventuri cu Gary Cooper ("The General Died at Dawn", 1936). Milestone a adaptat mai multe romane pentru marele ecran, precum "The Red Pony" (1949) si "Of Mice and Men" (1939) ale lui John Steinbeck si "Mizerabilii" (1952) al lui Victor Hugo. Ultimele sale filme au interpreti celebri: Frank Sinatra in "Ocean’s Eleven" (1960) si Marlon Brando in "Mutiny on the Bounty" (1962). Cariera lui s-a terminat la mijlocul anilor ’60 din cauza problemelor de sanatate.

Lewis Milestone are astazi propria stea pe bulevardul celebritatilor de la Hollywood.

Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă