2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialSpatiile de birouri, noua sursa de profit a potentatilor Iasiului

Spatiile de birouri, noua sursa de profit a potentatilor Iasiului

Frenezia imobiliara din Capitala Moldovei nu cunoaste limite. Batalia pe piata imobiliara din Iasi se duce acum pentru construirea de blocuri care sa asigure spatii de birouri, spatii care sunt inchiriate inca din faza de proiect.

In numai cateva luni, la iasi vor fi date in folosinta mai multe cladiri destinate birourilor. Cu o investitie medie de peste un milion de euro, mai multe firme de constructii au ridicat imobile destinate sediilor de firme. Alte proiecte sunt estimate a se incheia pana la sfarsitul acestui an. Multe dintre aceste spatii au fost inchiriate inainte de a fi finalizate constructiile. Preturile de inchiriere pe metrul patrat sunt insa mai mici decat cele din Capitala Romaniei, dar, fara indoiala, raman cele mai ridicate din Moldova, chiar si pentru cele mai  indepartate de centrul municipiului.
Peste trei milioane de euro au fost investiti intr-un centru de afaceri, ce va fi realizat pe strada Sf. Lazar. Potrivit proiectantilor, va fi prima constructie integral pe structura metalica din Moldova. Pentru parterul si etajul intai din aceasta cladire a fost deja incheiat un contract de inchiriere cu o banca.

O alta cladire, o investitie privata de 700.000 de euro, destinata exclusiv inchirierii pentru birouri, va fi terminata pana la finele acestui an in zona Bucainescu. "Avem deja mai multe firme, printre care si societati de stat, o banca sau companii din domeniul IT care au inchiriat birouri in viitoarea cladire. Preturile nu sunt foarte ridicate, nu se compara cu cele de pe piata spatiilor comerciale. Metrul patrat il inchiriem, in medie, cu 15 euro/mp", sustine viitorul proprietar al cladirii.
Cea mai inalta cladire din Iasi va avea 28 de etaje, va masura de la sol circa 100 metri si poate fi incadrata in categoria zgarie-norilor. Turnul "Golden Gate", cum a fost numit, va gazdui si spatii comerciale, si de birouri.

Vanate de ani de zile, spatiile industriale ale Iasiului construite pe vremea lui Ceausescu si renovate acum sunt si ele inchiriate firmelor. "Sunt cereri din ce in ce mai multe si nu conteaza zona, important este sa fie in Iasi. Se cauta in special hale noi, dotate cu toate utilitatile, iar chiriile sunt de minim 3.000 de euro si de maxim 10.000 de euro pe luna. Oferta este insa mai mica, dar se observa deja orientarea intreprinzatorilor spre spatiile industriale. E mai rentabil sa investesti in acest moment intr-o hala decat intr-un teren sau intr-un apartament, pentru ca acestea se tranzactioneaza tot mai putin", ne-a spus Dan Druau, consilier imobiliar.

Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
Ultima oră
Pe aceeași temă