27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialSpaniolii cer organizarea unui referendum pentru reforma Constituţiei

Spaniolii cer organizarea unui referendum pentru reforma Constituţiei

Mii de persoane au participat ieri la manifestaţii în 30 de oraşe spaniole, după ce principalele partide politice au fost de acord ca legea fundamentală să fie modificată cu introducerea unei limite de deficit şi pentru cheltuielile public, relatează Agerpres

Protestul a fost organizat de Democracia Real Ya (Democratie reală, acum, tr.) şi mişcarea 15-M, potrivit televiziunii publice spaniole.

În Madrid, marşul s-a desfăşurat sub sloganul „Nu acestei reforme a Constituţiei. Niciun pas înapoi!”, pe străzile centrale ale capitalei spaniole, care s-a încheiat cu o adunare în Puerta del Sol.

La Barcelona, manifestanţii au mers prin centrul oraşului, până la prefectură, iar pe durata marşului a fost citit un manifest. Protestatarii şi-au arătat criticile şi faţă de reformele de pe piaţa muncii, recent aprobate de executivul spaniol.

În alte oraşe, precum Valencia, Alicante, Zaragoza, Bilbao, San Sebastián, Sevilla, Málaga, Jerez, Jaén, A Coruńa, Vigo ori Tenerife, au avut loc proteste asemănătoare.

Manifestanţii, care consideră că reforma va afecta serviciile publice şi statul bunăstării, au cerut convocarea unui referendum pentru votarea modificării Constituţiei, iar pe reţelele sociale şi Internet, aceştia au strâns 80.000 de semnături în favoarea acestei cerinţe.

Constituţia nu prevede convocarea unei consultări populare pentru reformarea articolului în cauză, cu numărul 135, pentru că nu afectează drepturile fundamentale. În schimb, un referendum poate fi convocat dacă îl cer 10% din deputaţi sau senatori.

În scurt timp, încep formalităţile parlamentare pentru reformarea Constituţiei, astfel că aceasta ar putea fi aprobată de Congresul Deputaţilor chiar săptămâna aceasta. Principalele partide politice, PSOE şi PP, au decis stabilirea unei discipline pentru păstrarea echilibrului bugetar al administraţiei publice, la nivel central şi al comunităţilor autonome spaniole. Constituţia amendată nu va conţine o cifră exactă a deficitului maxim acceptat, iar limita, de 0,4% din PIB, pentru deficitul structural maxim, va fi cuprinsă într-o viitoare lege organică, care trebuie aprobată până la 30 iunie 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă