19.5 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeSpecialSpania, sub asaltul mafiei romane

Spania, sub asaltul mafiei romane

Fortele de securitate spaniole au fost puse in stare de alerta ca urmare a proliferarii retelelor romanesti de traficanti de carne vie, scrie ziarul catalan “El Periodico”.
Potrivit publicatiei, nenumarate organizatii mafiote romanesti, aflate pana acum in Italia, isi transfera bazele operative pe teritoriul spaniol, unde sute de tinere sunt aduse prin promisiuni mincinoase si fortate sa se prostitueze. De ce Spania? Deoarece, noteaza ziarul, “legislatia spaniola in materie de proxenetism si prostitutie nu este deloc severa, astfel incat tara este ideala pentru a exercita aceasta afacere fara asumarea unui minim risc penal”.

Mai tari ca mafiotii rusi

Fenomenul a capatat amploare in ultimii trei ani, starnind ingrijorare si in Romania. ONG-urile locale care ofera asistenta pentru victimele traficului de carne vie au confirmat ca mafiile din Romania au transformat Spania in centrul lor operativ din Europa Occidentala. “Principalul cap al mafiei romane din strainatate locuieste in prezent in Spania, de unde conduce retele de trafic de carne vie, trafic de droguri si spalare a banilor, ruland fonduri mult mai mari decat cele ale mafiotilor rusi care au fost pana acum arestati”, afirma “El Periodico”. Conform unui responsabil al Corpului National de Politie, “retelele romanesti de prostitutie sunt cele mai numeroase in Spania”, dezvoltarea lor fiind “efervescenta”. Dintre cele 32 de organizatii anihilate anul trecut numai in Catalonia, majoritatea proveneau din Romania. Exista, pe de-o parte, marile organizatii mafiote, dar abunda si mici retele de proxeneti, formate din patru-cinci barbati si doua-trei femei care controleaza zeci de tinere pe care le racoleaza din Romania si Republica Moldova. Circa 70% din aceste tinere practica prostitutia pentru ca sunt fortate si amenintate cu bataia sau cu repercusiuni asupra familiilor lor ramase in Romania.

Cosmarul Ionelei

Ziarul publica marturia unei romance pe nume Ionela care l-a denuntat pe proxenetul sau. Acesta a convins-o sa-l insoteasca in Spania promitandu-i o slujba de chelnerita. Prima sa noapte la o discoteca din Almeria avea sa fie si primul episod al unui prizonierat care a durat 11 luni. Batuta, umilita si amenintata, ea a fost constransa sa se prostitueze de la ora 3 dupa-amiaza pana la 7 dimineata, ajungand sa incaseze 700 de euro pe zi. Proxenetul ii lua insa toti banii. Abia cand o patrula a politiei a descins in barul unde lucra a avut curajul sa povesteasca totul unui agent. Acum asteapta sa depuna marturie la proces, beneficiind de programul de protectie a martorilor. Intrebata daca ar trebui legalizata prostitutia in Spania, Ionela a raspuns: “Nu trebuie legalizat cosmarul pe care l-am trait”.
Drama femeilor obligate sa se prostitueze este relatata si de ziarul “La Vanguardia”, intr-un articol intitulat “Exploatate si expulzate”. Informand despre desfiintarea unei retele care exploata tinere din Romania, Rusia si America de Sud, autorul articolului descrie “spaima cumplita” pe care o afisau femeile atunci cand erau intrebate de politisti despre proxenetii lor.

Cele mai citite

Întâlniri și evenimente remarcabile pentru Familia Regală a României la vizita din Spania

Familia Regală a României se află din data de 24 septembrie într-o vizită regală în Spania, țară care deține de la 1 iulie 2023...

În regiunea Nouvelle-Aquitaine din Franța se introduce concediul menstrual

Regiunea Nouvelle-Aquitaine din Franța introduce concediul menstrual. Orașul Saint-Ouen și metropola Strasbourg au lansat, de asemenea, experimente în ultimele luni. Consiliul regional din Nouvelle-Aquitaine dorește...

Donald Trump și fiii săi au interdicție de a mai face afaceri în New York

Donald Trump și fiii săi au primit recent interdicție de a mai face afaceri în New York, alături de fiii săi adulți, după decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies