36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSpania, pusă la zid de Marea Britanie şi Gibraltar. Care este motivul

Spania, pusă la zid de Marea Britanie şi Gibraltar. Care este motivul

Ambarcaţiuni ale poliţiei şi elicoptere ale serviciilor vamale spaniole au pătruns în mod ilegal în apele teritoriale şi în spaţiul aerian al micului teritoriu britanic Gibraltar din sud-vestul Spaniei, au acuzat duminică oficiali, informează Mediafax.

Ambarcaţiuni spaniole au „intrat în mod repetat” în zonă, fără să notifice autorităţiile din Gibraltar, a declarat secretarul Hugo Swire de la Foreign Office.

În pofida faptului că aceste incursiuni au avut loc în timpul unei urmăriri a unei bărci de mare  viteză suspectate de trafic de droguri, acţiunile spaniole sunt ilegale, a subliniat el.

Urmărirea autorităţilor spaniole, la care au participat şi elicoptere aparţinând serviciilor vamale, care au zburat la joasă altitudine, este o dovadă de „bravadă” care a eşuat, permiţând unui suspect de trafic de droguri să scape, în pofida faptului că alţi doi, ambii spanioli, au fost arestaţi, a apreciat ministrul-şef ales din Gibraltar Fabian Picardo.

Ambarcaţiuni spaniole s-au angajat în urmărirea, în apele britanice, a unor presupuşi traficanţi, care ar fi aruncat ceea ce păreau să fie baloţi cu droguri de la bordul unei bărci gonflabile de mare viteză, a spus el.

Acesta este unul dintr-o serie de diferende între Spania şi Marea Britanie cu privire la acest teritoriu britanic cu aproximativ 30.000 de locuitori, pe care Marina Regală britanică îl foloseşte ca bază navală.

Spania a cedat Marii Britanii suveranitatea asupra Gibraltarului prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, dar a căutat constant să-l redobândească.

Picardo s-a plâns de lipsa de cooperare dintre forţele celor două state. „Vrem cu toţii să oprim traficanţii de droguri”, a declarat el.

Agenţia americană scrie că nu a putut obţine imediat după incident o reacţie din partea autorităţilor spaniole.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă