18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialSOS: Salvarea unde e?

SOS: Salvarea unde e?

Bucurestiul se va confrunta cu temperaturi de peste 35°C pana marti, ceea ce inseamna ca Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti va fi asaltat iarasi de apeluri. Numarul insuficient de ambulantieri, masinile invechite, traficul infernal sunt cateva motive pentru care Salvarea ajunge cu mare intarziere la solicitari. Mai mult de 40% din apelurile bucurestenilor sunt urgente de gradul 0 si 1, adica cu risc vital.

SAMB, victima caldurii
SAMB a facut cu greu fata numarului mare de apeluri, mai ales in prima perioada de canicula care a lovit Bucurestiul in urma cu circa o luna. Potrivit dr. Lucia Oana, sefa Serviciului Medical Operativ al SAMB, pe langa cele 40% de solicitari pentru cazuri grave, 30% sunt solicitari pentru dializa, pentru transportul pacientilor catre sau de la spitale. 30% sunt solicitari pentru urgentele de gradul 2 (cum ar fi consultatii in lipsa medicului de familie) sau pentru intocmirea certificatelor de deces. „O alta problema cu care ne confruntam este lipsa de personal. Daca in 1989 aveam peste 1.000 de angajati, numarul acestora s-a redus treptat astfel incat astazi avem doar 630 de salariati. Numarul soferilor a scazut aproape la jumatate. Multi stau aici cateva luni si apoi pleaca din cauza salariilor mici”, a declarat dr. Lucia Oana. Astfel, exista doar 2000 de soferi pe ambulanta. In aceasta perioada torida, cand temperaturile inalte fac multe victime in randul cardiacilor, batranilor, se suplimenteaza turele, soferii fiind chemati din concediu. De asemenea, nici numarul de operatoare nu este satisfacator, avand in vedere pensionarile acestei categorii de personal. „Operatoarele sunt obligate sa raspunda la 2-3 telefoane o data si nu mai fac fata. Nu este vorba de faptul ca nu vor sa raspunda la solicitari, asa cum ni s-a reprosat de populatie. Avem 7-8 posturi vacante pe care nu reusim sa le scoatem la concurs”, a mai spus dr. Lucia Oana. Ordonanta 1/2006 prevede ca pot fi deblocate numai posturile unice pentru institutiile bugetare, aceasta reglementare fiind un impediment pentru SAMB, deoarece nu se pot angaja soferi, ambulantieri, medici. Desi s-au mai facut derogari de la lege, numarul celor angajati este total insuficient.

90 de medici la 3,5 milioane de persoane
Salvarea este obligata sa acopere in Capitala nevoile medicale ale unei populatii de aproximativ 3,5 milioane de locuitori. Si asta deoarece pe langa bucuresteni aici se gasesc si persoane aflate in tranzit, studenti etc. Astfel, cei 110 asistenti si 90 de medici trebuie sa faca fata unei avalanse de solicitari. Pe langa aceste neajunsuri se mai afla si lipsa masinilor de Salvare, cele existente fiind depasite din punct de vedere tehnic. SAMB are in prezent 151 de ambulante, cu 40% mai mic decat este necesar. „Masini noi nu s-au mai adus din 1999-2000, perioada in care s-au primit 24 de ambulante prin Banca Mondiala. Parcul de masini este invechit”, a mai subliniat dr. Lucia Oana. Conducerea SAMB a trimis inca din 2003 mai multe adrese ministrilor Sanatatii pentru improspatarea parcului auto si dotarea lui, insa aceste solicitari nu au primit nici un raspuns concret, ci doar invocarea lipsei fondurilor. O alta problema pentru care sunt intarzieri mari la apeluri este reprezentata de indisciplina in trafic. Numarul mare de masini, lipsa numerelor la strazi, identificarea greoaie a apartamentelor, caselor ingreuneaza prezenta prompta a Salvarii la cazuri.

In 15 minute, doar la cazurile foarte grave
In conditiile Bucurestiului, chiar daca o ambulanta pleaca imediat la solicitare, ajunge la caz in aproximativ o jumatate de ora. Media ar fi cam 15-20 de minute, desi un timp optim pentru urgentele majore ar fi 6 minute. Experienta arata ca intr-o zi de canicula numarul solicitarilor ajunge la aproximativ 1.100. Pana la 800 de solicitari in 24 de ore, Salvarea poate ajunge in timp optim (pentru urgentele majore in maximum 15 minute, pentru urgentele de gradul 2 care nu pun viata in pericol – in maximum o ora). Conform unor statistici, doar 6% din bucuresteni isi exagereaza simptomatologia atunci cand solicita ajutorul Salvarii, iar 3% si-o minimalizeaza. In medie, in 88-90% din cazuri simptomele descrise la apelul de urgenta corespund realitatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă