Sorin Blejnar a declarat, marţi seara, la Realitatea TV, că oficial a fost revocat din funcţie. Blejnar a mai spus că ANAF nu „are încă resursele să facă acest target”, referindu-se la ţinta impusă de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Citeşte şi Şeful Fiscului şi-a dat demisia. Guvernul: Blejnar a fost revocat. Vezi motivaţia executivului
„Am fost revocat din funcţie. În urmă cu 2 luni de zile am înaint la cancelaria primului ministru demisia mea. Nu s-a îndeplinit ţinta de 1,5% din PIB pentru toate instituţiile implicate împotriva evaziunii fiscale. Decizia premierului este decizia premierului, nu sunt eu în măsură să o comentez. ANAF-ul nu are încă resursele să facă acest target. Capacitatea noastră de control în ultimii trei ani a fost în trend pozitiv. Anul trecut am avut aproximativ 0.5% din PIB scos din surse dubioase.”
Întrebat de scandalurile de corupţie în care este implicat, Blejnar a declarat că acestea sunt numai „nişte speculaţii”.
„Sunt nişte speculaţii pe care unii jurnalişti au încercat să le facă bombe de presă. Despre numirea domnului Matiuţ – el era în funcţie de prin 2007-2005 – era acolo când l-am găsit. Haideţi să uităm acest subiect”
Cât despre noua poziţie pe care o va ocupa chiar „de mâine dimineaţă”, cea de şef al Departamentului pentru controlul marilor averi, Blejnar spune: „Sunt funcţionar public de vreo 20 de ani. Este o direcţie nouă, pe care am înfiinţat-o eu. Am lucrat în colaborare cu FMI şi BM pentru definitivarea acestui proiect fiscal. Ca şi restructurarea pe care o s-o facă ANAF în perioada următoare (…) cred că lucrurile sunt ireversibile. Sunt primul şef al acestui departament. Este o funcţie publică. Este un lucru nou. România nu a avut până azi posibilitatea de a se îndrepta spre patronul bogat al unei firme sărace, nici spre cel sărac al unei firme bogate. Îi vom impozita pe toţi cei care se sustrag de la plata impozitelor şi taxelor ca persoană fizică. În ultimii 20 de ani, activitatea Fiscului a fost direcţionată greşit, doar spre persoana juridică”, a punctat Blejnar.
Ce înseamnă, însă, o avere „mare”? Asta, spune Blejnar, se stabileşte pe baza metodologiilor „care sunt elaborate, care sunt publicate pe site-ul instituţiei şi discuţiile comune pe care le-am avut cu reprezentanţii BM şi FMI”. Ca un exemplu, adaugă fostul şef al Fiscului, o avere mare începe de la „deţineri de 20 de milioane de euro şi venituri pe 2011 de 3 milioane de euro”.
„Nu cred că la ora actuală în România se face evaziune fiscală în mod organizat”, a spus Sorin Blejnar, întrebat cine e „Regina”. „Legendele astea din vămi le-am auzit încă din 1990”.