21.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăSpecialSondaj: Justiția, cea mai importantă instituție a democrației pentru români

Sondaj: Justiția, cea mai importantă instituție a democrației pentru români

O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, potrivit Barometrulului INSCOP despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

Aşadar, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%). 

Românii semnează petiţii, dar nu protestează

De asemenea,  71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare. Totuşi, deşi majoritatea românilor ar sprijini o cauză printr-o petiţie, doat 43 % ar fi dispuşi să iasă în stradă. 

Astfel, 43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte vârsta persoanelor dispuse să protesteze, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, iar  14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși. 

Românii nu sunt fani ai ONG-urilor

Sondajul mai arată că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează în timp 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare. 

Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Cele mai citite

LIVE UPDATE Noi presiuni puse de inspectorate pe profesorii greviști, chiar cu câteva ore înainte de protestul din Capitală. 20.000 de manifestanți, așteptați în...

Inspectoratele școlare continuă presiunile asupra profesorilor pentru încetarea grevei, cum li s-a cerut de către ministrul Educașiei, Ligia Deca, în timp ce peste 20.000...

Cod portocaliu de averse torențiale în 12 județe din țară. Ce zone vor fi afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale, valabilă pe durata acestei zile în 12 judeţe, precum...

Coaliția de state care va trimite trupe în Ucraina prinde contur

Ucrainienii și-ar dori să beneficieze de ajutor militar extern. Însă NATO este eminamente o organizație militar-politică defensivă. În plus, nu toate statele membre sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă