Aproximativ trei sferturi dintre romani (76%) sustin ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita, releva un sondaj CURS, efectuat in perioada 22 iulie – 2 august, la comanda Partidului Social Democrat, transmis marti Agerpres.
De asemenea, 19% din respondenti au declarat ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, iar 5% au raspuns ca 'nu stiu sau nu pot aprecia' acest lucru.
Studiul sociologic mai arata ca 81% din persoanele intervievate considera ca economia tarii se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 14% sunt de parere ca economia merge intr-o directie buna, restul de 5% declarand ca nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare.
La intrebarea 'cum ati descrie situatia economica a Romaniei in acest moment?', 63% dintre persoanele intervievate au raspuns ca ea este 'proasta', 22% – 'foarte proasta', 12% – buna si doar 1% foarte buna, iar 2% au raspuns ca nu stiu.
Acelasi studiu mai arata ca 36% dintre persoanele chestionate au apreciat ca in urmatorul an situatia economica a tarii va ramane la fel, 32% ca ea se va inrautati, iar 23% ca se va imbunatati, diferenta de 9% fiind data cei care au spus ca nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.
Potrivit sondajului, 64% dintre subiecti sunt de parere ca situatia lor economica, comparativ cu anul trecut, va merge mai rau, 23% considera ca vor fi in aceeasi situatie si numai 10% cred ca le va fi mai bine, iar 3% au raspuns ca 'nu stiu'.
De asemenea, 25% dintre cei chestionati au mentionat ca cea mai importanta problema cu care se confrunta Romania si care ar trebui rezolvata de presedinte este economia, 24% – nivelul de trai al populatiei, 8% – sanatatea, 7% – pensiile, 6% – agricultura si salariile, 5% – somajul si coruptia, 4% – educatia, 2% – impozitele si taxele, iar 1% – politica externa, infrastructura rurala, valorile morale, locuintele si tinerii care pleaca in strainatate.
A doua problema a Romaniei ca importanta care ar trebui rezolvata de seful statului este in opinia a 15% dintre respondenti nivelul de trai al populatiei, pentru 10% – economia, sanatatea si salariile, pentru 9% – agricultura si pensiile, pentru 8% somajul si coruptia, 5% – educatia, 3% impozitele si taxele, 2% – locuintele si tinerii care pleaca in strainatate, 1% infractionalitatea, ordinea, infrastructura rurala, problemele legate de transport si trafic, valorile morale si altele, iar 4% au raspuns ca 'nu stiu'.
Sondajul a fost realizat in perioada 22 iulie – 2 august pe un esantion de 1.500 de votanti, marja de eroare a cercetarii sociologice fiind de +/- 2,5% la un nivel de incredere de 95%.