11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri...

Sondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri anticipate în Republica Moldova

Un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilorîn Republica Moldova arată că în caz de alegeri anticipate, Partidul Socialiştilor, Partidul Nostru, al primarului oraşului Bălţi, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, şi partidul recent creat în baza platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’  ar avea cele cele mai multe voturi, potrivit Unimedia, citat de Agerpres.

Urmează Partidul Popular European (PPEM), cu 6,5%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – cu 6,3%, Partidul Liberal (PL) – cu 5,9% din preferinţe, situându-se sub pragul actual electoral de 6%. 

Astfel, nici comuniştii cu 5,2% din opţiuni şi nici Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cotat cu 2,2 % din preferinţele de vot, nu ar intra în viitorul parlament. 

În urma acestui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, politicienii care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor moldoveni sunt liderul socialiştilor Igor Dodon, cu un procentaj de 15,2%, preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 14,9%, şi fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, cu 9,4%. 

Aceştia sunt urmaţi de liderul partidului DA, Andrei Năstase, cu 8,0%, fostul premier Iurie Leancă , cu 7,4%, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cu 7,1%, fostul premier Ion Sturza, cu 6,4%, preşedintele Nicolae Timofti, cu 5,9%, liderul PDM, Marian Lupu, cu 4,1%, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cu 3,6%.

În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al Republicii Moldova, dacă acesta ar fi ales prin scrutin direct, candidatul cel mai bine cotat este liderul socialist Igor Dodon, cu 17,1% din opţiuni, el fiind urmat de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, cu 16,4% din preferinţe şi Mai Sandu, 8,9%.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă