35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialSondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri...

Sondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri anticipate în Republica Moldova

Un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilorîn Republica Moldova arată că în caz de alegeri anticipate, Partidul Socialiştilor, Partidul Nostru, al primarului oraşului Bălţi, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, şi partidul recent creat în baza platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’  ar avea cele cele mai multe voturi, potrivit Unimedia, citat de Agerpres.

Urmează Partidul Popular European (PPEM), cu 6,5%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – cu 6,3%, Partidul Liberal (PL) – cu 5,9% din preferinţe, situându-se sub pragul actual electoral de 6%. 

Astfel, nici comuniştii cu 5,2% din opţiuni şi nici Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cotat cu 2,2 % din preferinţele de vot, nu ar intra în viitorul parlament. 

În urma acestui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, politicienii care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor moldoveni sunt liderul socialiştilor Igor Dodon, cu un procentaj de 15,2%, preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 14,9%, şi fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, cu 9,4%. 

Aceştia sunt urmaţi de liderul partidului DA, Andrei Năstase, cu 8,0%, fostul premier Iurie Leancă , cu 7,4%, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cu 7,1%, fostul premier Ion Sturza, cu 6,4%, preşedintele Nicolae Timofti, cu 5,9%, liderul PDM, Marian Lupu, cu 4,1%, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cu 3,6%.

În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al Republicii Moldova, dacă acesta ar fi ales prin scrutin direct, candidatul cel mai bine cotat este liderul socialist Igor Dodon, cu 17,1% din opţiuni, el fiind urmat de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, cu 16,4% din preferinţe şi Mai Sandu, 8,9%.

Cele mai citite

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de euro

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, suplimentar față de sumele deja alocate. Decizia britanicilor a fost luată...

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă