20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialSondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri...

Sondaj: Cine ar obţine cele mai multe voturi, dacă s-ar organiza alegeri anticipate în Republica Moldova

Un sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilorîn Republica Moldova arată că în caz de alegeri anticipate, Partidul Socialiştilor, Partidul Nostru, al primarului oraşului Bălţi, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, şi partidul recent creat în baza platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’  ar avea cele cele mai multe voturi, potrivit Unimedia, citat de Agerpres.

Urmează Partidul Popular European (PPEM), cu 6,5%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – cu 6,3%, Partidul Liberal (PL) – cu 5,9% din preferinţe, situându-se sub pragul actual electoral de 6%. 

Astfel, nici comuniştii cu 5,2% din opţiuni şi nici Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cotat cu 2,2 % din preferinţele de vot, nu ar intra în viitorul parlament. 

În urma acestui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, politicienii care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor moldoveni sunt liderul socialiştilor Igor Dodon, cu un procentaj de 15,2%, preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 14,9%, şi fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, cu 9,4%. 

Aceştia sunt urmaţi de liderul partidului DA, Andrei Năstase, cu 8,0%, fostul premier Iurie Leancă , cu 7,4%, liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cu 7,1%, fostul premier Ion Sturza, cu 6,4%, preşedintele Nicolae Timofti, cu 5,9%, liderul PDM, Marian Lupu, cu 4,1%, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cu 3,6%.

În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al Republicii Moldova, dacă acesta ar fi ales prin scrutin direct, candidatul cel mai bine cotat este liderul socialist Igor Dodon, cu 17,1% din opţiuni, el fiind urmat de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, cu 16,4% din preferinţe şi Mai Sandu, 8,9%.

Cele mai citite

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă