1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialSondaj: Ce cred americanii si europenii despre pensie si pensionare

Sondaj: Ce cred americanii si europenii despre pensie si pensionare

Temerile in privinta sigurantei veniturilor la varsta pensiei sunt din ce in ce mai pronuntate printre europeni, peste jumatate din adultii din Statele Unite, Franta, Italia si Spania recunoscand ca sunt mai preocupati de aceasta problema decat anul trecut.

Potrivit unui nou sondaj al Financial Times/Harris Poll, consultat de Agerpres, cei mai ingrijorati par a fi americanii, 59 la suta dintre cei chestionati fiind mai preocupati de siguranta venitului la pensie decat in trecut, in conditiile in care in SUA este mai probabil ca pensiile sa fie rezultatul investitiilor in actiuni, iar piata bursiera in colaps a lasat un urias gol in conturile celor care isi doreau siguranta la pensie.

De asemenea, studiul a relevat ca marea majorate a celor chestionati prefera o mai mare siguranta a venitului la pensie, respondentii din Marea Britanie, SUA, Franta, Italia, Spania si Germania indicand ca prefera sa utilizeze o parte a fondului de pensii pentru a-si asigura un venit sigur, mai degraba decat sa se bazeze pe profiturile de pe urma unor investitii mai mari, procentajul celor care au fost de acord cu aceasta optiune fiind unul covarsitor, de 84-87 la suta.

In Marea Britanie, sondajul a aratat ca din ce in ce mai multe persoane isi doresc cresterea varstei la care oamenii sa fie eligibili sa profite de pensie, daca acest lucru va insemna ca pensiile vor fi mai generoase. Dintre cei chestionati in Marea Britanie, 61 la suta au declarat ca sustin o astfel de masura, fata de doar 13 la suta care se opun puternic.

Spre deosebire de situatia de azi, un sondaj similar efectuat in urma cu patru ani de catre un organism guvernamental britanic, Comisia pentru Pensii, remarca existenta unei puternice opozitii fata de cresterea varstei pensionarii, desi aceasta era cauzata de faptul ca oamenii credeau ca vor fi fortati sa lucreze pana la 70 de ani.

Marea Britanie planuieste sa creasca varsta de pensionare la 68 de ani, pana in 2046, de la 65 azi, intr-un ritm mult mai scazut decat creste speranta de viata.

In SUA, unde doua treimi dintre cei chestionati se declara in favoarea pensionarii la o varsta mai avansata, procentul celor angajati peste 65 de ani a crescut de la 12,5 procente, in 2000, la 15,5 procente in 2007, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Pe de alta parte, in Italia, care pare la randul sau sa prefere o pensionare mai tarzie, cota lucratorilor mai varstnici a ramas neschimbata de la inceputul decadei, oprindu-se la 3,2 procente. Desi in Italia, unde 59 % dintre cei intrebati prefera sa lucreze mai mult in schimbul unei pensii mai mari, au fost adoptate noi legi privind varsta de la care oamenii incep sa primeasca pensia de la stat, legiuitorii au amanat aplicarea lor.

Intre timp, atitudinile privind rolul guvernului in acordarea pensiilor variaza extrem de mult. In timp ce doar 8 la suta dintre americani si 20 la suta dintre britanici sustin ca statul ar trebui sa aiba principala responsabilitate in acordarea pensiilor – jumatate din cei chestionati in respectivele tari sustinand ca responsabilitatea in privinta pensiilor ar trebui impartita intre persoane, angajator si guvern – in Spania, 69 la suta cred ca aceasta sarcina ar trebui sa revina in primul rand statului, in timp ce Franta si Germania sustin o raspundere impartita.

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă