Peste 60% dintre romani cred ca alegerile sunt fraudate in Romania, dupa cum releva un sondaj de opinie, realizat la comanda Asociatiei Pro Democratia (APD) de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), in perioada 23 – 27 iulie, transmite Agerpres.
"Perceptia fraudarii alegerilor a crescut alarmant dupa luna mai, ceea ce duce la necesitatea ca autoritatile sa ia masuri urgente pentru contracararea acestei situatii, altfel vor exista consecinte negative asupra legitimitatii guvernarii", a declarat, marti, pentru Agerpres, presedintele APD, Cristian Parvulescu.
Conform sondajului, 63% dintre cetatenii romani cred ca alegerile sunt fraudate, cu peste 11 procente mai mult decat procentul celor care aveau aceasta teama in luna mai a acestui an – 51%.
"Toate corelatiile pe care le-am realizat in urma sondajului indica cresteri la toate categoriile de varsta si cele socio-profesionale, in mod spectaculos la categoriile de persoane cu studii universitare", a spus Cristian Parvulescu.
El a aratat ca, prin realizarea acestui sondaj, s-a dorit sa se verifice care sunt cauzele fraudarii alegerilor.
"Am constatat ca cetatenii cred ca un rol foarte important il are cumpararea votului – 73% dintre respondenti considerand aceasta posibilitate ca fiind principala cauza a fraudarii alegerilor, un procent de 85% au mentionat distribuirea de catre primarii a ajutoarelor, iar 78% dintre cetateni cred ca voturile sunt cumparate direct", a explicat Parvulescu.
El a aratat ca procentul celor care considera ca alegerile pot fi fraudate prin aceste metode a crescut din luna mai a acestui an cu procente semnificative de 13%, 8%, respectiv 5%.
Totodata, a crescut si procentul celor care se tem de fraudarea votului cu ajutorul turismului electoral, de la 68% in luna mai la 81% in luna iulie.
De asemenea, sondajul a relevat faptul ca pentru combaterea fraudei tot mai multi cred ca este importanta introducerea cartii de alegator procentul acestora crescand de la 52% la 61%.
Pe de alta parte, sondajul releva ca procentul celor care considera ca o solutie pentru stoparea fraudei electorale ar putea fi introducerea votului obligatoriu a scazut de la 50% in luna mai la 48% in iulie.
Conform lui Parvulescu, in opinia celor chestionati exista alte metode mai importante de combatere a fraudei electorale, cum ar fi sanctionarea mai dura a acestora de catre autoritati, intarirea controlului din partea organelor statului si, nu in ultimul rand, utilizarea obligatorie a cartilor de alegator.
"De vina, evident, este faptul ca alegerile prezidentiale din toamna acestui an vor fi afectate de procentul foarte mare al celor care nu au incredere in corectitudinea procesului electoral. Prin urmare, legitimitatea presedintelui ales poate fi erodata de teama generalizata de nereguli si de absenteismul crescut", a sustinut Parvulescu.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.009 persoane din toate judetele tarii.