0.3 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialSondaj: Basescu, nota 6,66

Sondaj: Basescu, nota 6,66

Pe presedintele Traian Basescu l-ar putea astepta un al doilea tur de scrutin deoarece i se intrevede un adversar care ii va pune probleme. Concluzia se bazeaza pe datele sondajului de opinie al Biroul de Cercetari Sociale (BCS), ale carui rezultate au fost date publicitatii duminica si care a fost realizat in prima decada a lunii februarie a acestui an. Sondajul, consultat de Mediafax, a fost realizat in perioada 1-10 februarie si are o marja de eroare de +/-2,7%.

6,66 este media notelor de la 1 la 10 acordate de cei 1.347 de romani care au fost invitati sa aprecieze "modul in care s-a comportat Traian Basescu ca presedinte in acest mandat". Cu toate acestea, actualul sef al statului este favorit pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni, cu 35 la suta din intentiile de vot, in cazul unor prezumptive alegeri prezidentiale anticipate.
 
Pentru un alt contracandidat (nespecificat ca atare) ar vota 31,1 la suta dintre cei chestionati, iar 29,4 la suta nu s-au hotarat care le este favoritul pentru functia suprema in stat. Prin urmare, se prefigureaza un al doilea tur de scrutin pentru actualul sef al statului.

 

Favoriti din partea PNL pentru a se bate la prezidentiale sunt vazuti Calin Popescu Tariceanu cu 27,7 la suta, urmat la foarte mica distanta de Crin Antonescu, 25,8 la suta. La PSD sanse serioase au Mircea Geoana – 40,5 la suta, si Adrian Nastase – 20,8 la suta.

Aproximativ aceeasi distributie a optiunilor politice s-ar inregistra si in cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Astfel, PDL ar domina clasamentul cu 38 la suta, PSD+PC ar avea 30,2 din intentiile de vot, iar PNL ar inregistra 17,1 la suta dintre acestea. UMDR ar urma sa primeasca 5,2 la suta, in timp ce PRM si PNG-CD nu ar intra in Parlament. Procentele se pastreaza in mare masura si in cazul alegerilor europarlamentare programate deja pentru luna iunie a acestui an: PDL – 39,1 la suta, PSD – 31,3 la suta si PNL – 16,6 la suta.

Desi intentiile de vot sunt apropiate de rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, alianta politica dintre PDL si PSD este foarte prost vazuta. 33,1 la suta dintre cei chestionati o dezaproba, in timp ce doar 30,7 la suta sunt de acord cu aceasta.

Premierul Emil Boc primeste si el din partea romanilor o medie mica pentru modul in care conduce Guvernul: 6,34. De asemenea, romanii apreciaza, intr-o proportie de 77 la suta, ca guvernul Emil Boc nu va fi capabil sa reduca fenomenul coruptiei. In medie, mai mult de jumatate dintre cei chestionati dezaproba gesturi sau propuneri ale lui Emil Boc precum: demiterea conducerii institutiilor publice, crearea serviciului secret in subordinea Elenei Udrea, precum si inghetarea salariilor si a pensiilor pentru sase luni. Ceea ce deranjeaza cel mai mult la Emil Boc este ca acesta e "influentabil, moale, slab, indecis, ori chiar marioneta, papagalul, papusa lui Traian Basescu".

Cel mai incompetent ministru este, conform sondajului BCS, Elena Udrea dupa cum au indicat 20 la suta dintre respondenti. Ea este urmata de Adriean Videanu cu 5,3 la suta.

Emil Boc este considerat cel mai competent ministru, fiind urmat in acest top de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

Traian Basescu nu prinde podiumul in topul personalitatilor importante ale Romaniei, el clasandu-se abia pe locul al patrulea. Topul primilor romani cei mai importanti sunt: Ion Tiriac, Nadia Comaneci si Florin Piersic.

45,3 la suta dintre respondenti la sondajul BCS considera ca Traian Basescu, Mircea Geoana si Ilie Sarbu au inselat electoratul prin faptul ca au tinut secrete negocierilor privind constituirea aliantei dintre PDL si PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă