GHERLA. Fabrica de sticla din Gherla (judetul Cluj), „Somvetra” SA, va fi preluata din nou in patrimoniul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Acest anunt a fost facut de catre deputatul Mircea Giurgiu, care a citat o discutie neoficiala pe care a avut-o cu prefectul judetului, Alin Tise.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu i-a spus parlamentarului ca reprezentantii AVAS au decis sa rezolve problema, astfel incat angajatii concediati sa poata primi salarii compensatorii. Astfel, dupa doua privatizari nereusite prin care a trecut, „Somvetra” este in prezent cel mai mare datornic din Cluj la bugetul statului.
Compania „Feromat” Bucuresti, actionarul majoritar al fabricii de sticla, a produs acesteia pagube de minimum 600.000 de dolari, prin deteriorarea unui cuptor de sticla, a estimat prefectul Tise. Totodata, subprefectul Calin Platon s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentantii AVAS pentru a incerca sa dezamorseze bomba sociala de la Gherla.
Cumparatorul fabricii de sticla, compania „Feromat”, a destituit conducerea societatii si a cerut apoi rezilierea contractului de privatizare semnat in decembrie anul trecut. In doar un an, „Somvetra” s-a transformat dintr-o companie care supravietuia la limita de plutire intr-o firma pentru care falimentul este inevitabil.
Fabrica a ajuns sa fie prima in topul datornicilor din judet si sa fie debransata de la retelele de utilitati pentru ca patronii bucuresteni nu au platit nici o factura de la preluarea fabricii. In schimb, acestia au devalizat „Somvetra”. „Feromat” nu si-a indeplinit nici una dintre obligatiile asumate la semnarea contractului de privatizare. Insa, toate aceste obligatii sunt scadente la finalul lunii decembrie 2005, iar blocarea fabricii a intervenit in luna noiembrie.
Din aceasta cauza, AVAS nu are deocamdata nici o posibilitate sa reactioneze la aceasta situatie, mai ales ca bucurestenii de la „Feromat” au fost cei care au cerut rezilierea contractului de privatizare dupa ce au vandut bunurile fabricii la un pret de cateva ori mai mare decat cel platit pentru pachetul majoritar de actiuni. Mai mult, „Feromat” este un simplu SRL, iar AVAS nu va recupera mare lucru din prejudiciu daca va executa silit patrimoniul acestei companii.