11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial"Sometra" produce datorii si poluare

“Sometra” produce datorii si poluare

Combinatul “Sometra” Copsa Mica (judetul Sibiu), unul dintre cei mai mari poluatori din tara, a inregistrat, in prima jumatate a anului 2005, pierderi cifrate la peste 270 de miliarde de lei vechi. Situatia financiara a societatii este agravata si de datoriile imense care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an si care se cifreaza la 1.345 miliarde de lei vechi.
Pierderea foarte mare acumulata intr-o perioada atat de mica de timp a facut ca “Sometra” sa nu mai indeplineasca o conditie obligatorie prevazuta in Legea 31/1990, respectiv ca activul net sa fie mai mare decat jumatate din capitalul social. “Administratorii combinatului trebuie sa convoace urgent Adunarea Generala Extraordinara pentru a propune masuri de redresare a situatie”, se precizeaza intr-un document intern al firmei.
Potrivit analistilor economici, continuitatea activitatii combinatului este strict legata de sprijinul acordat de actionarul principal, “Mytilineos Holdings” SA Grecia, care realizeaza, de altfel, 80 la suta dintre tranzactiile comerciale ale societatii sibiene. Bilantul contabil, incheiat la 30 iunie 2006, mai surprinde faptul ca ponderea majoritara in volumul datoriilor o reprezinta sumele restante fata de furnizori interni si externi, care se incadreaza in termenele contractuale.
In plus, “Sometra” a avut in 2005, comparativ cu perioada similara din 2004, o scadere cu 155 de miliarde lei a cifrei de afaceri, cauzata in principal scaderii ratei de schimb a principalelor valute in raport cu moneda nationala. Nivelurile de lichiditate generala (capacitatea societatii de a face fata datoriilor pe termen scurt) si de lichiditate imediata sunt considerate necorespunzatoare, combinatul avand posibilitatea sa-si achite imediat doar 12 la suta din datoriile curente.
“Sometra” Copsa Mica produce plumb si zinc si a avut, la finalul primului semestru din 2005, 1.089 de angajati. Societatea a fost amendata de mai multe ori in ultimii ani ca urmare a poluarilor accidentale produse in zona orasului Copsa Mica. De altfel, actionarul majoritar al firmei trebuie sa realizeze investitii foarte mari intr-un proiect reducere a poluarii si de conformare la conditiile de mediu valabile in Uniunea Europeana.
Pe langa societatea din Grecia, in structura actionariatului “Sometra” se mai regasesc SIF Banat Crisana (7,65 la suta) si altii (4,3 la suta). Intre combinat si SIF Banat Crisana exista trei litigii comerciale importante, societatea de investitii financiare solicitand achitarea unor dividende de peste 3 miliarde lei corespunzatoare activitatii din perioada 1995-1997.
Mai mult, pentru anul 1995 reprezentantii SIF Banat Crisana mai cer si achitarea unor penalitati la dividente de 1,1 miliarde lei vechi. Tot din aceeasi perioada, “Sometra” mai are doua litigii comerciale si cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), determinate tot de neachitarea dividendelor. Suma solicitata in instanta de institutia de stat se ridica la peste 13 miliarde lei vechi, reprezentand atat dividende neachitate, cat si penalitati.

Cele mai citite

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă