Aproape 10.000 de mineri din Mehedinti si Gorj ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) au intrat, de luni, in somaj tehnic pentru o perioada de o luna, timp in care vor fi platiti cu 75% din salariu, anunta Mediafax.
Potrivit directorului general al SNLO, Daniel Burlan, trimiterea in somaj a minerilor si intreruperea lucrului sunt generate de stocurile foarte mari de carbune existente in momentul de fata la exploatarile care apartin de SNLO. Astfel, cantitatile de lignit existente in depozite sunt de circa 900.000 de tone, cu 100.000 mai mult decat in urma cu o luna.
Angajatii SNLO vor ramane acasa pana la 15 iulie, perioada in care vor primi 75% din salariu.
Administratia societatii miniere spera ca pana atunci sa reduca stocurile de carbune astfel incat la reluarea activitatii minerii sa aiba noi fronturi de lucru.
In perioada 15 iunie – 15 iulie la SNLO vor merge la lucru doar acei angajati care se ocupa de livrarile de carbune si de paza unitatilor sau de asigurarea securitatii instalatiilor de exploatare. In acest interval de timp, niciun salariat al unitatii nu va beneficia de concediu de odihna, toate concediile din aceasta perioada urmand sa fie reprogramate pentru alte perioade din an.
De asemenea, SNLO intentioneaza sa isi reduca personalul cu circa 600 de salariati de la 1 iulie, acestia urmand sa fie inclusi intr-un program de prepensionare in baza caruia, timp de doi ani, le vor fi platite salariile pentru a ramane acasa si a iesi apoi la pensie. Programul respectiv trebuia aplicat de la 1 mai, insa disponibilizarile nu au putut fi facute intrucat Guvernul nu a modificat inca ordonanta de urgenta 116 din 2006 pentru ca SNLO sa poata efectua reducerile de personal. Daniel Burlan afirma ca modificarile respective ar urma sa fie facute in sedinta de miercuri a Guvernului, dupa care administratia SNLO va putea sa inceapa procedurile de disponibilizare a celor 600 de salariati.
Conform unui protocol incheiat intre administratie si sindicate, pana in 2012 alti 500 de angajati ar urma sa fie disponibilizati tot prin iesirea la pensie anticipata, cei mai multi dintre acestia fiind mineri proveniti de la cele trei mine de subteran care mai exista in Oltenia. Minele respective se vor inchide in urmatorii ani, iar angajatii care nu au limita de varsta pentru a se pensiona anticipat vor fi preluati de exploatarile miniere de suprafata.