Framantare mare in randul organizatiilor judetene de partide cu reprezentare in administratiile locale: numaratoarea inversa se apropie de sfarsit. Acus-acus, incepand cu 11 august, alesii locali nu vor mai putea misca in front fara riscul de a-si pierde pozitiile.
Victoria este a societatii civile, care a acuzat ca Puterea centrala, de orice coloratura politica ar fi fost ea, a racolat cu nesat reprezentanti noi din randurile primarilor Opozitiei. Oamenii, fiind oameni, s-au gandit ca daca apartin arcului guvernamental, obtin mai usor fonduri pentru localitatea in care au fost alesi, pot sa-si atinga obiectivele electorale, pot aduce un plus de prosperitate localitatii lor.
Nu toti au gandit, insa, asa. Primarul Timisoarei, spre pilda, a ajuns si lider national de partid, neparlamentar, in opozitie cu guvernarea centrala, fara ca asta sa-i scada capacitatea de actiune. Indiferent ca Guvernul a fost PSD sau „D.A.”, ministrii s-au bucurat sa aiba in vestul Romaniei un edil capabil si o administratie care stie ce inseamna proiect de anvergura.
Ca bilele albe s-au putut contabiliza la Guvern doar in limitele in care Guvernul n-a bagat bete in roate – asta s-a inteles. Pana la urma, orice guvernare are nevoie si de realizari, nu doar de povesti (vanatoresti sau nu, electorale sau cu miza mai mica).
E singurul exemplu? Catusi de putin. Primarul Fagetului e de aceeasi factura. Partidul sau a fost la guvernare, n-a mai fost, iar a fost, iar e in Opozitie. Primarul a ramas pe loc, cu lista lui de proiecte bune, de la ridicarea rangului localitatii la dotarea cu infrastructura institutionala, pe masura ambitiei noului oras, de la imbunatatirea vietii culturale la stimularea dezvoltarii economice. Si sa i se sugereze sa-si schimbe apartenenta politica ar fi o impietate. Nu-l iubesc, politic vorbind, sefii administratiei judetene sau centrale? Si?
La fel la Jimbolia. Primarul, la continuitate, marcheaza succes dupa succes. Mai cu ajutor regional, mai transfrontalier, mai cu proiecte nationale. Indiferent de formatiunile politice carora trebuie sa le ceara concursul. Legarea primarilor, consilierilor locali si consilierilor judeteni de glia formatiunii pe listele careia au candidat este gestul disperat al partidelor care vor sa-si fidelizeze reprezentantii si atunci cand nu au mare lucru de oferit. Asta pentru ca, din pacate, campaniile noastre de limpezire a vietii publice sunt dedicate combaterii coruptiei, dar nu si combaterii favoritismului.
Dupa 10 august, orice ales care isi schimba partidul, isi pierde si locul. Solutia? Pai legea nu spune ce se intampla daca, de pilda, alesii s-ar declara acum toti independenti (caci inca au perioada aceasta de clarificare ideologica). Dupa care, daca totusi ii mai atrage vreo idee politica, s-ar inscrie unde ar considera de cuviinta.