3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialSoldaţii ungari din Afganistan sunt incapabili, arată o telegramă dezvăluită de WikiLeaks

Soldaţii ungari din Afganistan sunt incapabili, arată o telegramă dezvăluită de WikiLeaks

Contingentul ungar staţionat la Baghlan (Afganistan) caută mai ales să se protejeze şi este incapabil să gestioneze problemele de securitate, potrivit unei telegrame diplomatice americane dezvăluită de WikiLeaks, citată marţi de presa ungară, relatează Mediafax.

Telegrama, semnată de ambasadorul american la Kabul, Karl Eikenberry, descrie amplificarea violenţeilor şi traficului cu droguri în zona în care sunt prezenţi militarii unguri.

“Echipa de reconstrucţie ungară (PRT) face puţine lucruri pentru a face faţă problemelor. Ei nu au dreptul să utilizeze armele, cu excepţia cazului autoapărării, efectuează doar câteva patrule pe străzile principale şi nu desfăşoară activităţi contra drogurilor”, se precizează în această telegramă.

“După moartea a doi genişti ungari, Budapesta nu a mai trimis alţii”, adaugă ambasadorul.

Documentul subliniază apropierea infractorilor de talibani şi recrutările de insurgenţi în rândul populaţiei din această regiune, în care atacurile directe sunt încă rare. “Membrii forţelor ungare se gândesc doar la «a putea să se întoarcă teferi» după ce au efectuat mici acţiuni de dezvoltare”, continuă ambasadorul.

Astfel, soldaţii neozeelandezi, staţionaţi în provincia vecină, Bamyan, au fost chemaţi, în mai multe rânduri, în ajutor, anunţă cotidianul neozeelandez New Zeeland Herald, pe site-ul său.

Autorităţile ungare nu au reacţionat încă la aceste informaţii. “Ungaria este prietenul nostru, aliatul nostru. Împărtăşim valori, interese şi obiective. Statele Unite preţuiesc mult această prietenie şi acţionează pentru a menţine şi dezvolta acest parteneriat”, a subliniat ambasadorul american la Budapesta, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, într-un comunicat.

Cele mai citite

Crăciunul acesta fii în tendințe: cele mai căutate seturi de parfum pentru sărbători

Crăciunul 2023 se apropie! Magazinele online au pregătit deja surprize excelente pentru luna decembrie – seturi cadou de parfumuri și calendare de Advent. Acum...

Sfântul Nicolae. Peste 800.000 de români își serbează onomastica

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, miercuri, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Este vorba despre 509.321 de bărbaţi şi 295.780 de femei, potrivit Direcţiei...

Aplicațiile mobile de cazinou din România – funcții inovatoare moderne

Tu știi care sunt funcțiile inovatoare ale aplicațiilor mobile de cazinou, care fac jocul pe telefon simplu, rapid și sigur? Află ce se ascunde...
Ultima oră
Pe aceeași temă