0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialSoldatii romani raman in Irak pana in vara

Soldatii romani raman in Irak pana in vara

Irakul si Romania au semnat luni un acord pentru mentinerea a 350 de soldati romani in Irak pana la 31 iulie 2009, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului irakian al Apararii, generalul Mohammed al-Askari, citat de AFP.

Acordul a fost semnat in capitala irakiana de catre ministrul irakian al apararii Abdel Qader Mohammed Jassem Obeidi si insarcinatul roman cu afaceri la Bagdad Christian Voicu. Reprezentantii Ambasadei Romaniei in Irak nu pot confirma la aceasta ora semnarea acordului, iar Centrala MAE verifica informatia.

Romania are in prezent 498 de militari in Irak. Soldatii romani, desfasurati la Kut, la 175 de kilometri sud de Bagdad, si Nassiriyah, la 350 de kilometri sud de capitala, au misiuni de "logistica si formare", potrivit generalului Askari.

Romanii si-au legalizat astfel prezenta in Irak, care pana in 31 decembrie 2008 era justificata de un mandat ONU. De la 1 ianuarie, contingentele straine inca prezente in Irak se afla acolo in baza unor acorduri guvernamentale bilaterale.

Statele Unite si cei 142.000 de militari ai lor, Marea Britanie si Australia semnasera deja in noiembrie si decembrie acorduri cu Guvernul irakian. Estonia si-a retras cei 40 de soldati in Irak, in lipsa unui acord cu autoritatile irakiene in ceea ce priveste statutul contingentului. Tallinnul voia pentru militarii sai un statut similar cu acela al trupelor americane.

Britanicii, australienii si romanii vor trebui sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul lunii iulie 2009. La randul lor, americanii se vor retrage din orase, sate si localitati pana in iunie 2009, urmand sa se retraga complet la sfarsitul anului 2011. Insa presedintele american Barack Obama a anuntat deja ca ar putea accelera aceasta retragere – aminteste NewsIn.

Cele mai citite
00:00:38

VIDEO. Trei miliarde de dolari pentru prima cale ferată de mare viteză din SUA

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat vineri, 8 decembrie, o investiție de 3 miliarde de dolari pentru un proiect feroviar de mare viteză care...

“În cinci ani, putem să exportăm carne de porc”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să revigoreze zootehnia românească, astfel încât în câțiva ani România să ajungă să exporte din nou carne de...
00:00:43

VIDEO. SUA, Coreea de Sud și Japonia consolidează securitatea cibernetică

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit asupra unor noi inițiative pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord în spațiul cibernetic, lansărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă