0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialSoferii reclama Ungaria la Comisia Europeana

Soferii reclama Ungaria la Comisia Europeana

» Transportatorii din trei tari cer ajutorul Uniunii Europene pentru a combate discriminarile de pe soselele maghiare. Este vorba de soferii profesionisti din Romania, Bulgaria si Slovacia.

Doua asociatii ale transportatorilor romani, Federatia Operatorilor Romani de Transport si Asociatia Patronala Europa 2002, alaturi de asociatiile AEBTRI din Bulgaria si Cesmad din Slovacia au trimis un memoriu comisarului european pentru Transporturi, Antonio Tajani, si reprezentantului permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Mihnea Ioan Motoc, in care descriu tratamentul prost la care sunt supusi transportatorii de marfuri in timpul tranzitarii Ungariei. Ei cer ajutorul Uniunii Europene in acest caz.

Pe teritoriul Republicii Ungaria, in prezent exista patru autoritati care fac controale in cazul companiilor ce desfasoara transporturi rutiere de pasageri si marfuri, adica autoritatea vamala, politia, autoritatea de transport si ISU. In conformitate cu cerintele Uniunii Europene, angajatii acestor institutii ar trebui sa faca verificari intr-o maniera nediscriminatorie. Insa realitatea este alta: soferii se simt vanati pe soselele maghiare, iar amenzile pe care le primesc sunt adesea imense. "Anual, in perioada iunie-august se emit avertizari de control in ceea ce priveste transportatorii care tranziteaza statul maghiar. Aceste avertizari au caracter discriminatoriu, fiind indreptate catre transportatorii romani, deoarece este mentionata frontiera cu Romania ca punct principal de control", a declarat Siegfried Mayer, vicepresedinte al Asociatiei Patronale Europa 2002.    

La intalnirea comuna romano-maghiara care a avut loc in octombrie 2008 la Szeged, in Ungaria, au fost prezentate statisticile de control ale transportatorilor din Comunitatea Europeana. Pe primul loc la amenzi in anii 2007-2008 se situeaza Romania, care detine 40% din valoarea amenzilor totale aplicate de statul ungar, cu 8.700 amenzi, departajata de locul doi de 4.900 amenzi date transportatorilor din Ungaria. "Este imposibil ca transportatorii romani, care sunt mult mai putini la numar fata de cei autohtoni pe teritoriul Ungariei sa prezinte o rata atat de mare de abateri de la Regulamentul CE 561/2006", a declarat Mayer. Romanii spun ca amenzile pe care le primesc sunt imense si risca sa-i trimita pe transportatori in faliment. Ei prezinta cazul unei firme romanesti care a primit o amenda de 21.000 de euro. Nu numai romanii sunt tinta amenzilor care alimenteaza bugetul Ungariei.

 

Un sofer lituanian s-a sinucis cand a aflat suma cu care a fost sanctionat. "Un studiu recent realizat in interiorul asociatiilor pe care le reprezentam a demonstrat faptul ca aproximativ 70% din membri au fost cel putin o data amendati in Ungaria, procent extraordinar de ridicat ce implica o concluzie de discriminare", a declarat Mayer.

Cele mai citite

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă