10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSociologul Barbu Mateescu: Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu și-a dat...

Sociologul Barbu Mateescu: Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu și-a dat seama. Cred că PSD va fi mai rațional și renunțarea la Dragnea ar ușura guvernarea

Sociologul Barbu Mateescu spune că, în cazul în care Sorin Grindeanu era mai atent și își dădea seama de cât de puternic este, el putea ajunge chiar și la Cotroceni până în anul 2020. De asemenea, sociologul mai spune într-un interviu pentru Ziare.com, că nu există nicio garanție pentru protestatari ca PSD să nu facă din nou, ce a făcut, “poate pe alte subiecte, nu peste o zi, ci peste o lună”.

“Mesajele pe care le dă PSD sunt cele din 1992, din campania lui Iliescu. PSD este blocat într-un anumit model temporal. Când se uită în calendar și vede 2017, apare șocul”, spune Barbu Mateescu.

El precizează că protestele au fost stârnite din cauza proastei comunicări a PSD și faptul că, de-a lungul timpului, s-a adunat o tensiune în societate.

“Subiectul este atipic. A atins persoane la medie și peste medie, pentru care îndeplinirea nevoilor fundamentale nu e o mare problemă și, în același timp, a fost prost comunicat de PSD către baza sa și, în general, către oamenii care nu au un nivel de trai înalt.

Iar adoptarea în miez de noapte a OUG care nu aduce beneficii pentru societate a devenit evidentă și pentru oameni care nu aveau aceleași interese și nivel de trai cu cei din primul grup, care s-au mobilizat primii.

Sunt două crize. Cea mai evidentă este disonanța între o parte a societății românești, mediul post-industrial, cu alte principii, alta dimensiune a veniturilor, alt tip de relaționare cu putere, și instituțiile clasive, partidele, în primul rând PSD, care au probleme în a înțelege nevoile acestui grup și cum să comunice cu el.

Există și criza mai puțin evidentă între PSD și cei mai săraci dintre români, care nu sunt atât de ușor de controlat de partid cum cred oponenții PSD și însuși PSD”

Sociologul precizează că marele șoc în PSD este în organizațiile locale, iar totul va fi mai rațional dacă PSD ar renunțat la Liviu Dragnea.

“Nu știu dacă partidul îl adoră pe Liviu Dragnea așa de mult încât să se sacrifice pentru el. Marele șoc în PSD nu e la vârf, ci în organizațiile locale, care văd o emoție împotriva lor, de cu totul altă natură decât în 2014. Cred că PSD va fi mai rațional și renunțarea la Dragnea ar ușura mult sarcina guvernării. Atunci când pierzi încredere, ai nevoie de o schimbare, ai nevoie de cărți noi în mână, astfel încât să reclădești încrederea.

În general se aliază “boiernașii” locali cu unul sau altul dintre pretendenții la tron”

Barbu Mateescu mai spune că Sorin Grindeanu nu și-a dat seama cât de puternic este, pentru că dacă făcea acest lucru, el putea ajunge chiar și la Cotroceni, până în 2020.

“Premierul putea face un joc senzațional care să-l ducă chiar la Cotroceni până în 2020, dar nu are încredere în propriile forțe, nu își dă seama cât de puternic este. Dragnea a fos adorat, dar banii sunt la Grindeanu și compasul PSD se duce către bani. Și dacă Grindenau nu și-a dat seama până acum, în situație de criza, când nu va mai fi criză, va fi prea târziu.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă