Daca ieri, pe la ora pranzului, pe Bulevardul Magheru, ati intalnit cativa tineri cu steagul Cehiei fluturandu-le ca o pelerina pe umeri, ati fi aflat ce se intampla daca ati fi trecut prin fata Teatrului National.
Dincolo de forfota de nedescris, pe esplanada teatrului, 50 de tari, participante la festivalul de o zi, "Global Village", organizat de AIESEC, cea mai mare organizatie studenteasca din lume recunoscuta oficial de ONU, incercau sa-i "pacaleasca" pe cei prezenti cu o calatorie de doar sase ore, culturala si gastronomica, pe teritoriul lor.
Reprezentanti ai Armeniei, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Tanzaniei, dar si ai unor destinatii mai obisnuite pentru romani, ca Egipt, Elvetia, Austria, s-au straduit sa creeze, din muzica, pliante turistice, costume populare si "snacksuri" traditionale un puzzle cultural de digerat pe "fast forward".
Cat de simpatica insa ar parea ideea cu "snacksurile" traditionale, s-a dovedit a fi o pacoste pentru cei de la standuri. Pentru ca, asa cum se intampla de obicei la evenimentele la care se anunta cel putin un pahar de limonada, toti piscotarii consumatori de cultura, dar numai pe post de garnitura, au mirosit ca in fata la National era rost de ceva mancare si s-au decis sa ia pranzul in oras. E inutil sa spun ca, in primele minute de dupa deschiderea oficiala a "Global Village", era practic imposibil sa te apropii de standurile unor tari, respectiv ale celor cu o oferta culinara mai bogata. "Haleala" a fost strigatul prin care multimea si-a exprimat starea de spirit.
Pentru cei rabdatori, standul Slovaciei a oferit desene direct pe piele in culorile tarii – alb, albastru, rosu – si legaturi pentru incheietura mainii in aceleasi culori. La standul Italiei, pana cand a fost gata sosul de rosii, puteai fi servit cu paine cu Nutella. Elvetienii au oferit cubulete de ciocolata, iar la standul Ungariei erai servit cu bucatele de paine cu untura, boia si ceapa. Francezii, normal, au avut tartine cu branza cu mucegai, iar grecii sarmalute in foi de vita. La standul SUA, lucrurile au fost gandite logic: cine accepta o mapa de prezentare, primea si un steag al Americii in miniatura. La standul Kazahstanului, in timp ce fata de la stand iti spunea cum stateau lucrurile, candva, cu iurtele, puteai rontai prune uscate si stafide. Standul Chile putea fi un bun punct final al slalomului printre atatea culturi: aici ti se propunea sa imbraci un poncho si o palarie si, pentru zece secunde, cat dura sa ti se faca o fotografie, sa te simti putin chilian. Pozele: la www.chile.ro.
Pe scena montata chiar in fata Teatrului s-a dansat toata ziua. Programul artistic, destul de amatoristic de altfel, a inceput cu un moment al grupului Hora, reprezentant al comunitatii evreiesti din Romania. Cele sase fete au prezentat doua dansuri hasidice si doua iemenite, spunand inainte ca, in ciuda faptului ca astazi, in toata lumea, se serbeaza Ziua Internationala a Holocaustului si, din acest motiv, nu prea sunt organizate evenimente, ele au decis totusi sa danseze tocmai pentru a arata astfel ca "poporul evreu traieste".
"Global Village", turul cultural de sase ore, a fost de fapt evenimentul care a prefatat Congresul International al Tinerilor. Organizat de Asociatia Internationala a Studentilor Economisti (AIESEC), cel mai mare eveniment de training dedicat tinerilor se desfasoara in acest an la Bucuresti, intre 16 si 22 aprilie.
Ar trebui mentionat si ca, pentru prima data in istoria organizatiei, aceasta este condusa de o romanca. Gabriela Albescu, in varsta de 24 de ani, a fost numita presedintele AIESEC la mijlocul lunii februarie a acestui an. In prezent, ea coordoneaza o retea globala de 20.000 de membri, prezenta in peste 800 de universitati din 13 orase din intreaga lume, reunind peste 1.000 de membri.