3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialSmirnov vrea mentinerea trupelor ruse in Transnistria

Smirnov vrea mentinerea trupelor ruse in Transnistria

Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, s-a pronuntat din nou, ieri, impotriva retragerii trupelor ruse din Transnistria, ca reactie la propunerile Republicii Moldova, Georgiei si Statelor Unite de inlocuire a fortelor ruse de mentinere a pacii din zonele de conflict existente in fostul spatiu sovietic.

Potrivit afirmatiilor lui Smirnov, preluate de ITAR-TASS, "prezenta trupelor ruse in regiune timp de 15 ani a contribuit la mentinerea pacii pe pamantul transnistrean". In tot acest timp, a adaugat Igor Smirnov, "in regiune nu a fost nici un incident in randul populatiei si nu a murit nici un om". Liderul separatist a subliniat "importanta Rusiei in viata Transnistriei" si "legaturile istorice culturale si economice dintre cele doua tari", multumind Moscovei pentru "acordarea de ajutor in zilele grele ale bocadei economice". Igor Smirnov s-a referit la regimul vamal impus in luna martie 2006 de catre Chisinau si Kiev pe segmentul transnistrean al granitei moldo-ucrainene, care presupune perfectarea obligatorie a actelor vamale moldovenesti.

Pretinsul 'presedinte' al Transnistriei a mai afirmat ca "in cadrul referendumului din septembrie 2006, poporul transnistrean s-a pronuntat inca o data pentru independenta statului sau si pentru dezvoltarea lui in continuare impreuna cu Rusia". Referindu-se la procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului, Smirnov a declarat ca nu accepta discutii cu Chisinaul de pe pozitii de forta si ca, "in prezent, dialogul cu Moldova se poate duce numai despre normalizarea relatiilor, Transnistria fiind un stat independent".

Saptamana trecuta, liderul administratiei separatiste de la Tiraspol a fost primit la Moscova de catre seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, in calitate de 'presedinte al Transnistriei'.

Ministerul de Externe de la Chisinau a criticat atitudinea Rusiei pentru incercarea de a legitimiza regiunea separatista transnistreana, apreciind ca "o astfel de propaganda ridica probleme si suspiciuni fata de obiectivitatea Rusiei ca mediator in negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean", a carui rezolvare taraganeaza de 15 ani.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă