26.4 C
Bucharest
Tuesday, 30 May 2023
HomeSpecialSlujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată │OPINIE

Slujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată │OPINIE

 

Multe catastrofe au condus Guvernul României, dar e prima oară când un modest slujbaș al grupului infracțional organizat de PSD în județul Constanța ajunge premier. În 1992, când Ion Iliescu l-a cules din prăfuitul Comitet de Stat al Planificării, Nicu Văcăroiu era tot un mărunt amploiat. Un contabil prăfuit al regimului ceaușist. Dar nu se putea spune despre el că e crescut la curtea unei mafii locale.

Dragnea a reușit această performanță: să dea Executivul pe mâna unei doamne a cărei carieră profesională este 100% legată de banda lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Din 1993 până în 2012, a fost angajata Consiliului Județean (era epoca Nicușor Constantinescu, baronul aflat acum în pușcărie după o primă condamnare de cinci ani, în timp ce o altă condamnare, de 15 ani, se judecă la recurs), după care a fost trimisă la București, la Ministerul Dezvoltării, la cererea lui Radu Mazăre. În 2015, Liviu Dragnea a fost nevoit să demisioneze de la Ministerul Dezvoltării – tocmai fusese condamnat – și i-a transferat portofoliul. Doamna Shhaideh pare să nu fi făcut absolut nimic în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale: în cele șase luni în care a ocupat acest post, nu a avut nici o conferință de presă și nu știu să fi dat vreun interviu. Cum, după căderea Guvernului Ponta, tot PSD a preluat ministerul, prin Vasile Dîncu, nu a existat nici un control asupra gestiunii lui Shhaideh.

Problema fundamentală nu este însă că un incompetent a ajuns premier. În fond, și Ponta, și Adrian Năstase erau doctori în drept. La finalul mandatului, unul a ajuns la pușcărie, iar altul așteaptă să i se termine procesele. Marea problemă în regimul Dragnea-Shhaideh va fi asaltul împotriva Justiției. Veți constata asta de la alcătuirea bugetului pe 2017: DNA nu va primi un nou sediu, promis de Guvernul Cioloș și aflat chiar lângă vila PSD de pe bulevardul Kiseleff. Polițiștii judiciari pe care Kövesi îi cere de peste un an nu vor mai fi transferați către parchetul anticorupție. Poliția va fi dată din nou pe mâna unui personaj de tip Doru Tărăcilă, Gabi Oprea sau Petre Tobă. Ministerul de Interne va rămâne parte a sistemului corupt. În paralel, în Parlament, sub conducerea Dragnea, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și Călin Popescu Tăriceanu, va fi masacrată legislația penală. Sub pretextul adaptării Codului Penal și a celui de Procedură Penală la deciziile Curții Constituționale, procurorii vor fi lăsați fără putere. Puține șanse să existe o opoziție fermă la acest proces. Noul Parlament și-a început activitatea călcând în picioare o decizie a celei mai înalte instanțe de judecată.

PNL și PMP au participat deja la sfidarea Justiției: deputații din cele două partide au votat pentru validarea mandatelor Steluței Cătăniciu și Victor Roman, deși ambii au fost condamnați definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție și li s-a interzis să ocupe, timp de trei ani, vreo funcție aleasă. Nici PNL, nici PMP nu și-au manifestat intenția de a sesiza CCR. Singurii care s-au opus sunt cei de la USR, dar cred că lipsa de experiență se va simți și coaliția transpartinică anti-justiție PSD-ALDE-PNL-PMP îi va ține departe de procesul decizional.

Nu am un final optimist. Pe măsură ce vor trece anii, vom vedea tot mai mulți ziariști, ONG-iști și politicieni trecând în tabăra PSD. Publicul se va plictisi. Cei tineri vor emigra, văzând lipsa de perspectivă. Nu știu cât va mai rezista DNA.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Mădălina Ghenea l-a cucerit pe Grigor Dimitrov

Mădălina Ghenea, una dintre cele mai frumoase și celebre românce, iubește din nou. Aceasta a recunoscut că are o relație cu tenismenul bulgar Grigor...
00:00:34

VIDEO: Inundații în Madrid

La începutul săptămânii, autoritățile spaniole au închis școli, universități și grădinițe ca măsură de precauție, după ce ploile au năvălit peste oraș. Ploile torențiale provoacă...

Wizz Air suspendă 12 rute din România, pe toate cele 4 mari aeroporturi

Compania low cost Wizz Air a anunțat că nu va mai opera nu mai puțin de 12 rute spre și dinspre patru aeroporturi românești...
Ultima oră
Pe aceeași temă