3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSlow-food cu bere la pahar

Slow-food cu bere la pahar

» Weekendul acesta are loc in Parcul Unirii "Bucharest Food Festival".

» Intr-o atmosfera relaxata ca la Festivalul Berii, Festivalul Mancarii din Bucuresti aduce produse ecologice, restaurante cu specificul mai multor tari si concerte folk servite in conceptul de "slow-food".

Printr-un "festival al mancarii" se poate intelege locul unde se aduna cunoscatorii gastronomiei sa discute tehnici si sa guste noi combinatii exotice. Nu e cazul "Bucharest Food Festival". Acesta merge pe modelul sarbatorilor populare, dar cu un meniu ceva mai variat decat clasicii mici sau carnaciori cu bere.
In Parcul Unirii se zareste fum si e miros de mancare. In mijloc sta un cort mare, imprejmuit de un gard metalic, iar inauntru e plin cu mese din lemn si standuri. Patru tineri in halate de bucatar stau afara, pe o banca, in pauza de masa: servesc merdenele si pateuri. E contextul perfect pentru un festival al berii, asa cum remarca un trecator. Acesta da sa intre impreuna cu grupul de prieteni, dar afla ca festivalul este al mancarii si intrarea e pe bani. Dar multi bucuresteni nu sunt descurajati de cei 10 lei taxa de intrare. Vineri seara, peste jumatate din cort era plin, iar in weekend vor veni probabil si mai multi oameni.

"Dac-ar sti nevasta ca sunt aici, nu m-ar mai primi acasa!"
Festivalul e impartit in 3 sectiuni: expozitia cu vanzare, zona de restaurante si zona de distractie. Expozitia cu vanzare e un fel de bazar cu produse organice. In coltul italian, dulciurile au mare succes. Copiii trag de parinti sa se uite si la rotile de cascaval "ca-n Tom si Jerry!", dar stramba din nas cand silabisesc "branza de capra, vechime 2 ani". Parintii stramba din nas cand citesc pretul: 75 lei. Majoritatea standurilor sunt, insa, romanesti, cu multa miere de toate felurile, muraturi, carnati si slanina. Se pot gusta si lucruri mai neobisnuite, cum ar fi pateul din carne de melc care, trecand peste strambaturile copiilor, are gust bun si seamana cu cel romanesc din ficat de porc. La un stand nemtesc sunt o multime de gemuri de incercat. Gemul de coarne, de exemplu, are gust dulce-amarui si nu e facut din cornute, ci din fructele unei tufe care creste la marginea padurii.

"Cel mai mare restaurant din Romania"
Restaurantul festivalului aduce 10 bucatarii diferite, care trebuie sa sature pana la 3000 de oameni, cat incap in zona meselor. Mai aduce si multe dozatoare de bere, bautura fiind vedeta incontestabila a targului de mancare. Restaurantul romanesc impanzeste mesele cu micii cu mustar care lipseau din ecuatie. La restaurantele chinezesti si indiene lumea se aduna si cumpara specialitati mai mult pentru acasa. Mancarea serioasa e la nemti si la unguri: carnati cu bere sau pulpe imense de pui, umplute cu ficatei si ciuperci si udate cu palinca.
In zona de distractie, parintii isi pot lasa copiii la joaca cat merg sa bea o bere. Tot aici se vor prepara cel mai lung muschi impletit in patru si cel mai lung tort din Romania, dupa spusele organizatorilor: nu mai putin de 50 de metri. Iar daca nu le ajunge mancarea din restaurante, bucatarii, ospatarii si vizitatorii se pot intrece in concursuri de "slow food-viteza": cel mai rapid bucatar, cel mai indemanatic ospatar sau cel mai rapid mancator de mici.

Folk-ul cade bine
Muzica de fanfara, de carnaval, de Mamaia anilor ’90 si de pe coloanele sonore ale filmelor celebre e asigurata pe toata durata festivalului de Orchestra Reprezentativa a Jandarmeriei. In fiecare seara, insa, e invitat si cate un solist folk. Sambata, de la ora 20.00, va canta Nicu Alifantis, iar duminica, la aceeasi ora, vor incheia spectacolul "Mircea Vintila si gasca". Au cantat deja, joi si vineri, Mircea Baniciu si Ducu Bertzi.
Poate ca "spectacolul culinar" de la Bucharest Food Festival nu dezvaluie toate tainele universului gastronomic, dar e un prilej bun pentru mancare si muzica bune intr-o dupa-amiaza de weekend.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă