3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialSlovenii au respins o crucială reformă a pensiilor

Slovenii au respins o crucială reformă a pensiilor

Slovenii au respins duminică, la referendum, ridicarea vârstei de pensionare, în ciuda apelurilor din partea UE de a accepta o necesară reformă a pensiilor, care ar fi asigurat stabilitatea bugetară a ţării pe termen lung, în condiţiile unei îmbătrâniri accelerate a populaţiei, informează NewsIn.

Alegătorii au respins într-o proporţie copleşitoare – peste 70% – toate cele trei întrebări ale referendumului, într-un gest clar de sancţionare a guvernului minoritar de centru-stânga condus de Bohut Pahor, care, totuşi, nu se simte obligat să demisioneze, relatează agenţia STA.

Pe de altă parte, sociologii explică respingerea masivă a reformei pensiilor printr-o tendinţă naturală a populaţiei de a se opune la schimbare.

Unii analişti sunt de părere că respingerea reformei pensiilor ar putea duce la alegeri anticipate, alţii sunt de părere că guvernul se va reface şi de pe urma acestui nou eşec. Guvernul Pahor a pierdut deja şi în aprilie un referendum pe tema unei reforme a muncii.

Legea pensiilor, care a fost trecută prin Parlament în decembrie, prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 57 la 65 de ani pentru femei şi de la 58 la 65 de ani pentru bărbaţi. Sindicatele au cerut aprobarea legii prin referendum, susţinând că reforma este prea bruscă.

După respingerea legii la referendum, atât sindicatele, cât şi patronatele au chemat la noi discuţii pe tema pensiilor.

Uniunea Europeană şi FMI au cerut Sloveniei, care a adoptat euro în 2007, să crească vârsta de pensionare pentru a elibera bugetul de presiunea generată de o populaţie ce îmbătrâneşte rapid. Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a vizitat vineri Slovenia, pentru a pleda în favoarea schimbării sistemului de pensii.

Guvernul de centru-stânga – printre puţinele rămase în UE cu această orientare – şi-a pierdut din popularitate din cauza ritmului lent de recuperare a economiei afectate de criză. În plus, guvernul şi-a pierdut majoritatea în Parlament la începutul lunii trecute, când partenerul de guvernare, Desus, a ieşit din coaliţie din cauza neînţelegerilor interne legate inclusiv de vârsta de pensionare.

Numărul pensionarilor în Slovenia – ţară cu 2 milioane de locuitori – a crescut cu aproape 26% în ultimii zece ani, în timp ce numărul celor care au contribuţii la sistemul de pensii a crescut cu doar 5%.

La acelaşi referendum de duminică mai erau puse două întrebări, una referitoare la munca în economia gri, iar cealaltă referitoare la păstrarea secretă a unei părţi din arhiva serviciilor secrete comuniste. Şi aceste propuneri au fost respinse la fel de categoric.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă