3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialSlovacii trebuie să decidă dacă permit sau nu căsătoria între persoane de...

Slovacii trebuie să decidă dacă permit sau nu căsătoria între persoane de acelaşi sex

Slovacii trebuie să decidă dacă permit sau nu căsătoria între persoane de acelaşi sex în cadrul unui referendum ce va fi organizat anul viitor, pe 7 februarie. Inițiatorii scrutinului sunt împotriva căsătoriilor gay, fapt pentru care slovacii sunt îndemnați să voteze nu, a anunțat preşedintele slovac Andrej Kriska.

Potrivit Mediafax, acest referendum a fost cerut de mişcarea Alianţa pentru Familie, care a anunţat în septembrie că a colectat aproape 400.000 de semnături necesare.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă în această ţară catolică de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE din 2004. În iunie, Parlamentul a aprobat un amendament constituţional care defineşte căsătoria ca o "uniune exclusiv între un bărbat şi o femeie".

Trei întrebări vor fi adresate slovacilor, dintre care 70% s-au declarat creştini la ultimul recensământ, şi anume dacă sunt de acord cu alte forme de uniune pe lângă căsătoria între un bărbat şi o femeie, dacă ar fi de acord cu adoptarea de copii de către cupluri de acelaşi sex şi dacă sunt de acord ca părinţii să aibă dreptul de a refuza ca proprii copii să asiste la cursuri de educaţie sexuală atunci când nu sunt de acord cu conţinutul acestora.

Preşedintele Kiska a anunţat deja la începutul lui noiembrie că va vota favorabil la primele două întrebări.

Apărătorii drepturilor homosexuale au criticat organizarea acestui referendum. Faptul că referendumul are "loc în cele din urmă este un precedent periculos, (…) faptul că majoritatea votează asupra drepturilor unei minorităţi deschide Cutia Pandorei", a declarat pentru AFP o activistă, Romana Schlesinger.

Mediatoarea Republicii, Jana Dubovcova, care veghează la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor, s-a arătat mai puţin îngrijorată. "Rata de participare va arăta dacă aceste probleme sunt la fel de importante pentru oameni precum sunt pentru organizatorii referendumului", a declarat ea pentru AFP, potrivit Mediafax.

Din cele şapte referendumuri organizate de la declararea independenţei în 1993, unul singur a fost validat, şi anume cel privind integrarea în Uniunea Europeană. Rata de participare la celelalte şase nu a atins pragul de 50%.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american, au avut o constantă: economia României este în...
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă