12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSiturile "Natura 2000", cheia fondurilor europene

Siturile “Natura 2000”, cheia fondurilor europene

Direcţia Silvică din Constanţa a elaborat planurile de management pentru şase zone aflate sub protecţie ecologică europeană.

Văzută de unii reprezentanţi ai autorităţilor locale din Dobrogea drept o oprelişte în derularea investiţiilor în interes public, „Natura 2000″ a arătat, la un an de la implementarea oficială, că nu este deloc aşa. Unul dintre obiectivele de interes pentru judeţul Constanţa, portul de la Topalu a primit undă verde de la Direcţia Silvică, urmând ca în viitorul apropiat şi alte investiţii să se mute de pe planşa proiectanţilor în teren.

Implementat cu întârziere, programul european pentru declararea şi protecţia zonelor de interes ecologic „Natura 2000″ a „securizat” suprafeţe întinse de teren în Dobrogea. În timp ce în cazul judeţului Tulcea majoritatea suprafeţei a intrat sub protecţie ecologică, la malul mării există câteva comune unde mai bine de jumătate din terenul aflat în administrare este protejat. Unul dintre cei mai importanţi custozi ai ariilor „Natura 2000″, Direcţia Silvică Constanţa, a demarat procedurile pentru elaborarea planurilor de management al zonelor „verzi”. „Am întocmit planurile de management pentru şase din cele şapte zone protejate pe care le administrăm. „Natura 2000″ nu blochează investiţiile”, a precizat directorul Direcţiei Silvice, Valentin Neagu, care a adăugat că toate planurile de dezvoltarea vor fi avizate, dacă respectă condiţiile de mediu. „Am aprobat portul de la Capidava”, a mai adăugat directorul.

Turism, istorie şi fonduri europene

Consiliul Judeţean Constanţa susţine construirea unui port turistic şi de agrement în satul Capidava, comuna Topalu. „Consiliul Judeţean Constanţa aprobă şi asigură cheltuielile legate de proiectul «Realizarea Portului Turistic de Agrement Capidava», reprezentând 30% din totalul cheltuielilor eligibile, la care se pot adăuga cheltuieli neeligibile, taxa pe valoare adăugată, inclusiv cheltuieli conexe”, se precizează la art. 2 al proiectului de hotărâre. Valoarea totală a proiectului este de 46.246.624,80 lei. În hotărâre se mai precizează că sumele vor fi alocate Consiliului Local Topalu după selecţia proiectului la finanţare şi semnarea contractului pentru implementarea proiectului. Acest proiect este cu atât mai necesar cu cât Cetatea Capidava nu a mai beneficiat de bani pentru refacerea şi protecţia siturilor.

Pe lângă obiectivele de interes turistic, alte investiţii importante sunt centralele eoliene, Dobrogea fiind din acest punct de vedere a doua regiune la nivel european în ceea ce priveşte potenţialul eolian.

Ce este „Natura 2000″

Reţeaua „Natura 2000″ este instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii. Practic, este o reţea de zone naturale sau seminaturale, unde atât specii de plante şi animale vulnerabile, cât şi habitatele naturale trebuie protejate. Scopul reţelei „Natura 2000″ este de a proteja biodiversitatea continentului european şi, implicit, a României, precum şi de a promova activităţi economice benefice pentru conservarea biodiversităţii. Se preconizează ca reţeaua „Natura 2000″ să acopere aproximativ 20% din teritoriul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte România, aceasta va fi parte integrantă din peisajul rural, în prezent aproximativ 17% din suprafaţa ţării fiind cuprinsă în situri „Natura 2000″. Selecţia unei zone şi includerea ei în acest program înseamnă recunoaşterea importanţei salela nivel european şi, bineînţeles implementarea directivelor comunitare privind activităţile economice permise.

77.000 de hectare protejate

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, Romsilva este custodele a şapte arii protejate din judeţul Constanţa, cu o suprafaţă totală de 77.000 de hectare. Din aceasta, 39.000 de hectare reprezintă fondul forestier, iar restul sunt arii protejate. Ariile de interes european sunt pădurea Hagieni- Cotul Văii , pădurea Esechioi şi lacul Bugeac, Cheile Dobrogei, Dumbrăvenini- Vederoasa, aproape de cursul Dunării, Canaraua Fetii, în apropierea oraşului Băneasa, pădurea Fântâniţa din apropierea localităţii Murfatlar, precum şi Canaralele Dunării (Hărşova- Aliman). În afară de acestea, în judeţ mai există câteva zone protejate aflate în administrarea unor custozi privaţi.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă