7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialSituaţie fără precedent în istoria premiilor Nobel

Situaţie fără precedent în istoria premiilor Nobel

La Stockholm au fost anunţate Premiile Nobel pentru Medicină şi pentru Fizică iar decesul unuia dintre laureaţi a creat o situaţie fără precedent în istoria celebrelor premii al căror fondator a fost industriaşul suedez Alfred Nobel.

Institutul Karolinska din Stockholm a anunţat că trei cercetători sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Medicină din acest an, ei fiind recompensaţi pentru lucrările  privind sistemul imunitar, favorizând vaccinarea şi lupta contra cancerului.  Americanul Bruce Beutler, 53 de ani, francezul Jules Hoffmann, 70 de ani, şi canadianul Ralph Steinman, 68 de ani, au „revoluţionat” cunoaşterile privind sistemul imunitar, a declarat luni  secretarul comitetului Nobel pentru Medicină, Goran Hansson, anunţând laureaţii. Dar, Nobelul pentru Medicină a venit cu trei zile prea târziu pentru unul dintre ei, Ralph Stein­man, decedat vinerea trecută în urma unui cancer de pancreas şi ale cărui cercetări i-au permis să lupte împotriva propriei maladii.

La câteva ore după anunţul făcut la Stockholm, Universitatea Rockfeller din New York, unde Steinman preda imunologia, a anunţat decesul noului laureat în urma cancerului de pancreas de care suferea de patru ani.

Imunitatea, linia apărării

Sistemul imunitar permite organismului să se apere eliberând anticorpi şi celule „ucigaşe” ca răspuns la atacurile viruşilor sau germenilor. Comitetul Nobel pentru Medicină a precizat că, în prima linie de apărare a organismului, sistemul imunitar înnăscut „poate distruge microorganismele infecţioase care pot provoca o inflamaţie şi contribuie la blocarea atacului” înaintea apariţiei anticorpilor. Dacă această primă linie de apărare se dovedeşte insuficientă, „sistemul imunitar adaptativ intră în acţiune” şi permite vaccinarea pentru că celulele păstrează memoria agresorului. Cercetările laureaţilor „au deschis noi căi pentru dezvoltarea prevenţiei şi pentru terapii contra infecţiilor, cancerelor şi maladiilor inflamatorii” a subliniat juriul.

Profesorii Beutler şi Hoffmann îşi împart jumătate din premiu pentru lucrările lor asupra sistemului imunitar înnăscut. Ei au descoperit „proteinele receptoare care recunosc microorganismele (nocive) şi activează sistemul imunitar, prima etapă a răspunsului imunitar al organismului”.

Steinman a descoperit, în 1973, „celulele dendritice ale sistemului imunitar şi capacitatea lor unică de a activa şi reglementa imunitatea adaptativă, ultima etapă a răspunsului imunitar al organismului, în cursul căreia microorganismele sunt evacuate din corp”. Este pentru a doua oară când Academia Regală din Suedia atribuie Premiul Nobel pentru Medicină pentru cercetări privind sistemul imunitar.

Laureaţii vor primi premiile în cadrul unei ceremonii oficiale la Stockholm la 10 decembrie.

Reguli şi decizii

Regulamentul interzice recompensele postume şi Comitetul Nobel a trebuit să ia o decizie în cazul lui Ralph Steinman după ce a aflat că laureatul canadian decedase cu trei zile înaintea anun­ţării premiului pentru Medicină. După deliberări, juriul a confirmat menţinerea recompensei pentru profesorul Steinman. „Este un caz unic, fără precedent în istoria Premiilor Nobel.” Din 1974, regulamentul Nobel interzice atribuirea premiilor cu titlu postum, cu excepţia cazurilor când laureatul decedează între anunţarea recompensei, în octombrie, şi remiterea formală a premiului, la 10 decembrie, data aniversară a fondatorului acestor premii, Alfred Nobel. În cazul Steinman, juriul a estimat că regula a fost făcută pentru „asigurarea că Premiile Nobel nu vor fi remise deliberat cu tit­lu postum”, iar decizia de a se acorda premiul pentru profesorul canadian a fost luată de bună-credinţă, considerându-se că se afla în viaţă.

Universul, încotro?

Premiul Nobel pentru Fizică 2011 a fost decernat americanilor Saul Perlmutter şi Adam Riess şi australo-americanului Brian Schmidt „pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului”. Cei trei fizicieni sunt recompensaţi pentru că au descoperit în explozia supernovelor accelerarea permanentă a expansiunii Universului. „Descoperirea că expansiunea se accelerează este uimitoare şi, dacă ea va continua, Universul se va termina în gheaţă.”  

Cele mai citite
00:01:05

VIDEO. Ploile torențiale inundă case și drumuri în New South Wales

Drumuri și locuințe din statul australian New South Wales au fost inundate, iar în ziua următoare se așteaptă ca ploi abundente să lovească statul...

Iohannis se întâlnește cu reprezentanții Bisericii Greco – Catolice la Blaj

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi va participa la un eveniment comemorativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă