Aproape 75% din scolile bucurestene ce trebuie reabilitate in cadrul programului finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI) au fost lasate de izbeliste. La cele la care au inceput deja lucrarile, montajele s-au facut de mantuiala si cu mari intarzieri – a concluzionat ieri Catalin Deaconescu, prefectul Capitalei. "Referitor la programul BEI, avem doua categorii de probleme. Prima ar fi ca, acolo unde s-au inceput lucrarile de modernizare, acestea sunt facute prost, iar a doua – si cea mai importanta – este ca la 79 de unitati scolare nu au inceput lucrarile, iar cladirile se degradeaza vazand cu ochii", a declarat Deaconescu. Elevii au de suferit din cauza intarzierii lucrarilor, pentru ca au fost siliti sa invete in alte scoli.
In timp ce in Bucuresti scolile nu sunt reabilitate, in Delta unitatile de invatamant sunt obligate sa se inchida, din lipsa de profesori. Astfel, in 30 de unitati scolare din aceasta zona se desfasoara invatamant simultan. Autoritatile recunosc senine ca, in buna parte, daca ar fi respectate reglementarile legale din acest moment, aceste unitati ar trebui inchise. In unele sate, in care scoala existenta functioneaza doar la o mica parte din capacitate si duce o lipsa cronica de dascali, edilii s-au grabit sa mai ridice o noua unitate. De exemplu, localnicii din Caraorman nu au inteles nici pana acum de ce mai multi parlamentari locali au promovat o investitie considerabila intr-o noua unitate de invatamant, in conditiile in care vechea scoala era aproape goala. Autoritatiile locale si satenii din localitatile izolate din Tulcea se opun insa cu inversunare inchiderii scolilor cu putini cursanti, motivand ca elevii din satele respective ar fi siliti sa faca zilnic naveta cu barca, indiferent de anotimp, pe distante de mai multi kilometri.
"Realitatea cu care se confrunta invatamantul nu inseamna decat ca am ajuns sa culegem roadele activitatii unui personaj care si-a facut un titlu de virtute din faptul ca nu se pricepe la educatie, dar se ocupa de educatie. Sunt scoli care se vor inchide pentru ca nu s-au platit datoriile, pentru ca pleaca profesorii sau sunt prea putini copii, altele au instalatii de incalzire de zeci de ani si sunt un real pericol, dar in schimb ministrul Adomnitei se lauda intr-o maniera triumfalista ca acum sunt cei mai multi bani alocati si va iesi cu un pachet de legi-surpriza", a diagnosticat situatia Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale. Croitoru a mai acuzat faptul ca se merge pe o politizare excesiva, fiind schimbati toti inspectorii care nu sunt agreati de PNL. "Din pacate, calitatea educatiei scade de la o zi la alta, avand in vedere conditiile existente si salarizarea mizerabila, care face ca multi pro-fesori sa plece din sistem sau sa nu mai vina cadre tinere", a mai spus Croitoru.
Departamentul Corespondenti
Departamentul Social