Recentele incidente de la probele de bacalaureat survenite pe fondul unor brese din sistemul de secretizare a testelor si examenelor sustinute in cadrul invatamantului romanesc au relevat ca de fapt flagelul coruptiei persista in toate domeniile vietii publice, inclusiv in invatamant – in pofida promisiunilor ferme ale Aliantei PD-PNL care, in timpul campaniei electorale din 2004, anuntase o reformare a intregului sistem educational, o crestere substantiala a fondurilor puse la dispozitia invatamantului, cat si majorari salariale pentru dascali. Nici una dintre aceste promisiuni nu a fost indeplinita pana in prezent, iar frustrarea cadrelor didactice fata de lipsa de onestitate a Aliantei a explodat inca de anul trecut, cu ocazia grevei salariatilor din invatamant.
Similitudini cu sistemul sanitar exista cat cuprinde. In teorie, intregul invatamant preuniversitar din Romania este gratuit. In practica insa, diversele plati neoficiale sunt absolut necesare pentru ca invatacelul sa aiba parte de atentia si pregatirea corespunzatoare. Salariile dascalilor se situeaza la un nivel ridicol de scazut, astfel incat acestia se vad in imposibilitatea de a supravietui fara alte surse de venit. Metoda uzuala este cea a arhicunoscutelor „meditatii”, de care beneficiaza, evident, doar copiii cu parinti ce-si pot permite financiar aceasta instructie suplimentara. Desigur ca nenumarati dascali sunt absolut constiinciosi in ceea ce priveste stabilirea unui echilibru corect intre indatoririle lor pedagogice oficiale si cele neoficiale, dar, in mod inevitabil, exista si reversul medaliei Ð reprezentat de acea categorie de pedagogi care isi neglijeaza constient si voit activitatile scolare pentru a forta mana parintilor la a recurge la meditatii. Ce-i drept, aproape oriunde in lume dascalii ofera elevilor posibilitatea unei instruiri suplimentare, dar activitati de acest gen sunt considerabil mai restranse, constituind mai degraba exceptia decat regula. In timp ce pentru cadrele didactice din strainatate meditatiile constituie un ban de buzunar dedicat, de regula, micilor placeri mai extravagante, pentru dascalii romani ele au devenit principalul mijloc de supravietuire Ð astfel incat ocupa un timp corespunzator din totalul avut la dispozitie pentru activitatile autodidactice.
Coruptia din invatamant nu mai constituia un secret inca mult anterior izbucnirii recentului scandal legat de subiectele de bacalaureat „cumparate” de ziaristi. Dascalii sunt „fericiti” in mod frecvent cu fel de fel de cadouri Ð unele oferite dintr-un sentiment de reala gratitudine, altele in speranta fatisa de influentare favorabila a notelor ce urmeaza a fi acordate Ð gest similar spagii platite personalului medical. Exista cazuri si probe despre grave abateri survenite de-a lungul anilor in timpul examenelor sustinute la diverse institutii de invatamant superior din tara, unde candidatii puteau obtine un tratament preferential in urma unor favoruri facute fie in plan financiar sau chiar sexual.
Coruptia din sistemul educational pericliteaza viitorul unor generatii intregi de tineri, subminand nu numai credibilitatea bunelor rezultate obtinute de acestia pe parcursul studiilor, ci facilitand chiar si aparitia unor impedimente serioase in calea multora dintre ei. In timp ce Romania se pregateste de vremurile accesului liber la piata comunitara, inclusiv a fortei sale de munca, va trebui sa se gandeasca si la sansele tinerilor ei avute peste hotare Ð in mod cert subminate atata timp cat exista dubii asupra standardelor etice aplicate in timpul instruirii acestora. O „revizie capitala” a intregului sistem educational din Romania se impune, de-acum, stringent. Ca si in cazul sistemului sanitar, solutiile simple se dovedesc si in invatamant drept cele mai recomandabile: marirea salariilor pana la atingerea unui nivel realist, adoptarea unei politici intransigente fata de coruptia din sistem, monitorizarea performantelor inregistrate in acest domeniu. Cu putina imaginatie si eforturi depuse din timp, guvernul roman ar trebui sa poata lesne obtine accesarea fondurilor comunitare dedicate reformarii acestui sector.