In aceste zile, la Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagra”, din Mangalia, se desfasoara seminarul cu tema „Dezvoltari ale sistemelor publice de pensii”, organizat de Fundatia Hanns Seidel si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Organizatorii si-au propus sa dezbata aspecte legate de asigurarea de pensii in Germania, sistemele alternative in acelasi domeniu, armonizarea contributiilor la sistemele de pensii in UE. In deschiderea lucrarilor, secretarul de stat Mihai Seitan a precizat faptul ca se impune o reforma in domeniu, in caz contrar, in 5-6 ani am ajunge in situatia Argentinei care, din cauza deficitelor in sistemul propriu, a incetat sa mai faca plati.
„In primul rand, reforma se impune, deoarece trebuie luata in calcul evolutia demografica din tara noastra. Ca si alte state, si noi trebuie sa analizam imbatranirea populatiei. In plus, in 10 ani Romania a pierdut un milion de oameni, iar natalitatea este in continua scadere. In al doilea rand, nu trebuie uitat faptul ca inainte de 1989 pensionarii traiau decent, ba mai mult, isi permiteau sa mearga si in excursii. Daca nu vom face aceasta reforma si vom mentine actualul sistem, pentru iesirea din impas nu ne-ar ramane decat doua solutii, si anume reducerea cu 25% a pensiilor, ceea ce ar insemna genocid sau marirea contributiei, care, de asemenea, nu este de preferat”, a declarat secretarul de stat Mihai Seitan.
Peste 2 milioane de romani lucreaza la negru
Reprezentantul Ministerului Muncii a mai punctat faptul ca indemnizatia pentru cresterea copilului incurajeaza nemunca, pentru ca, in opinia sa, „este mai usor sa stai acasa timp de 2 ani si sa primesti 8 milioane lei, decat sa muncesti pentru 5 milioane lei”. Potrivit celei mai recente statistici, in Romania lucreaza la negru peste 2 milioane de persoane, 4,7 milioane sunt pensionari, total in care nu sunt inclusi cei care au lucrat in agricultura, iar alte 4,5 milioane reprezinta numarul contribuabililor. Nici in Germania situatia nu este imbucuratoare, cu exceptia faptului ca veniturile pensionarilor de acolo nu se compara cu cele ale romanilor. Alina Popescu, asistent universitar la catedra de Finante Publice din cadrul Academiei Militare din Munchen, a prezentat pe scurt problemele existente in aceasta perioada in Germania. Aceasta a precizat faptul ca a scazut numarul persoanelor care investesc in propria educatie, astfel ca dupa ce au implinit 16 ani tot mai multi tineri abandoneaza scoala si isi aleg diverse meserii. Asa se face ca si numarul celor care urmeaza o facultate este intr-o continua scadere.
Goana dupa venituri nemuncite
Nemtii nu doresc sa aiba copii, deoarece odata ajunsi la pensie isi doresc sa se plimbe in toata lumea decat sa stea acasa sa creasca nepoti. Nu in ultimul rand, cetatenii germani refuza sa accepte locuri de munca prost platite, astfel ca prefera sa munceasca la negru sau sa stea acasa. „In Germania exista 5 milioane de someri, care daca si-ar gasi joburi in alte orase decat in cele in care locuiesc, le-ar ignora, deoarece nu doresc sa se mute sub nici o forma, fiind incantati de ideea ca sunt platiti de stat, care nu-i poate obliga sa faca acest lucru. De exemplu, nemtii isi spun „de ce sa lucram 30 de zile pentru 800 de euro, cand cu 700 de euro stam acasa fara sa depunem nici cel mai mic efort?!” Acest comportament deviant tinde sa se extinda, astfel ca este de asteptat ca numarul somerilor sa creasca in anii urmatori”, a declarat Alina Popescu.