1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialSiria susţine participarea Iranului la conferinţa de la Geneva

Siria susţine participarea Iranului la conferinţa de la Geneva

Ministrul sirian de Externe a subliniat duminică că ţara sa rămâne “ataşată” participării Iranului la conferinţa de pace pe tema Siriei, prevăzută în ianuarie, la Geneva, şi la care Teheranul nu a fost invitat, relatează AFP, conform Mediafax.

“Siria rămâne ataşată participării Iranului la conferinţa de pace” de la Geneva, a declarat Walid Muallem, citat de agenţia oficială Sana.

Citeşte şi: Teheranul, pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri

“Este ilogic ca din motive politice Statele Unite sau aşa-zisa opoziţie (faţă de regimul sirian) să excludă această ţară de la conferinţă”, a adăugat şeful diplomaţiei siriene.

Muallem a reiterat că Damascul nu va merge la Geneva “pentru a preda puterea”.

“Cei care cred că Siria va vinde suveranitatea sa naţională îşi fac iluzii”, a adăugat el.

Iranul, aliat ferm al regimului sirian, nu figurează pe lista participanţilor, oferită de emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, pe 20 decembrie la Geneva. Washingtonul se opune prezenţei Teheranului la conferinţa care urmează să înceapă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat pe 23 decembrie că va trimite până la sfârşitul lui decembrie invitaţiile oficiale la conferinţa pe tema Siriei. Arabia Saudită, principalul sprijin al rebeliunii împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, se află pe lista celor 26 de state invitate.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă